Ploegenspel van Trek-Segafredo perfect afgerond

Edward Theuns jumpt met ultieme solo naar zege in Primus Classic

Edward Theuns jumpt met ultieme solo naar zege in Primus Classic

Foto: Photo News

Edward Theuns heeft de Primus Classic in Haacht gewonnen. De sprinter van Trek-Segafredo was de beste na een straffe solo in de slotkilometers, opgezet door zijn ploegmakker Jasper Stuyven.

LEES OOK. Edward Theuns na solo in Primus Classic: “Zelden zo verkrampt over de meet gekomen”

De Primus Classic gold voor veel renners als een laatste test voor het WK komend weekend. Fridtjof Roinas, Michael Schär, Dylan Bouwmans, Elias Van Breussegem en Aaron Verwilst maakten de lange ontsnapping vol, maar die beseften al snel dat de hoofdrol niet voor hen zou zijn. Corendon-Circus brak de koers vroeg open met gezant Dries De Bondt, maar met nog een uur te koersen vlamde kopman Mathieu van der Poel al zelf keihard door. Greg Van Avermaet en Peter Sagan waren de enigen die konden volgen op de steile kasseihelling, de Moskensstraat in Overijsse.

Aanval MVDP

Voor hen reden nog Schär en Nathan Van Hooydonck, een overlever van de lange vlucht en één van de eersten die de finale openbrak. Twee CCC-ers ook, ideaal voor de opkomende Van Avermaet. In het groepje van de olympisch kampioen draaide het echter vierkant met veel speldenprikken en weinig coherent koersen, waardoor steeds meer renners uit de achtergrond kwamen aansluiten. De move van van der Poel bleek dus eentje te zijn zonder grote gevolgen.

Het oranje duo fietste vooraan een koppeltijdrit, maar vocht tegen de bierkaai. WK-ganger Tim Declercq hield in zijn eentje het koppeltje binnen schot in dienst van het peloton.

De versnelling van de groten was dus meer een test dan een echte aanval voor de zege, want het bleek uiteindelijk de enige move die de WK-favorieten aanwezig in het peloton zouden maken. Met nog 9 kilometer te fietsen was het voorbij voor Schär-Van Hooydonck. Massasprint dus.

Althans, dat dacht iedereen. Jasper Stuyven koos echter voor de aanval met nog een handvol kilometer te gaan, op revanche leek het wel. Net op het moment dat de aanvaller leek ingelopen te worden, versnelde zijn ploegmaat Edward Theuns naar het wiel van de Leuvenaar. Theuns kon even uitpuffen in het wiel van zijn ploegmakker en daarna knalde hij weg van Stuyven. Door de aanval van Trek-Segafredo ontstond chaos in het peloton, waardoor een handvol renners zich afscheidde van de groep.

De solo leider kwam alleen de laatste rechte lijn in, de anderen met Sagan op kop vonden geen lijn. Het werd bijzonder spannend, maar Theuns haalde het met een halve meter voor de opkomende Pascal Ackermann. Jasper De Buyst werd mooi derde.

Vorig jaar won Taco van der Hoorn de Primus Classic voor Huub Duijn en Frederik Frison.

Uitslag Primus Classic:

1. Edward Theuns (Trek-Segafredo) à 4:36:42 2. Pascal Ackerman (Bora-hansgrohe) z.t. 3. Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) z.t. 4. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) z.t. 5. Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert) z.t.

Edward Theuns jumpt met ultieme solo naar zege in Primus Classic
Foto: Photo News
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.