Dominosteentjes brengen bewoners Ledeberg en Moscou bij elkaar

Een kilometerslange speelse dominoketting van witte Ytongblokken heeft vandaag meer gedaan voor de verbinding tussen buurtbewoners van alle leeftijden en culturen dan alle integratieprogramma’s samen.

Geert Neyt

Klokslag 17 uur werd in de Standaertsite in Ledeberg de eerste van 7400 Ytongblokken omgeduwd. Veertig minuten later viel onder luid gejuich de laatste dominosteen in buurtpark De Porre in de wijk Moscou in Gentbrugge. Onderweg slingerde de dominoketting zich langs straten, rond bomen en trappen op. Op het Ledebergplein liepen de stenen eerst over de tramsporen door een schoollokaal om daarna via het huis van pastoor Johan Goedefroot vijftig meter verder in een Turks café te belanden .

250 vrijwilligers hadden zich een hele namiddag ingespannen om de stenen zo te plaatsen dat ze de volgende steen zouden raken bij het vallen. Anderen bewaakten het parcours. Ook dankzij het goede weer had de ketting veel bekijks. “Het is zo spannend om te wachten tot de stenen omvallen”, aldus de 9-jarige Guus .

“We zijn heel blij dat onze straat voor één keer in de belangstelling mag staan”, zegt een bewoonster van de Priesterstraat in Moscou, een van de straten van het parcours net voor het spektakel begint. “In het centrum van Gent wordt wel dagelijks iets georganiseerd maar hier gebeurt anders nooit iets. En wat er ook zo mooi is: de bewoners komen vandaag allemaal buiten en maken kennis met elkaar.”

Kippenvel

Dat was ook precies de bedoeling van kunstproject “Dominoes”, dat meteen het knallende startschot was van het Festival van de Architectuur.

“Dit is het beste bewijs van de verbindende kracht van architectuur”, aldus een enthousiaste schepen van Publieke Ruimte en Stedenbouw Filip Watteeuw (Groen). “Mensen komen op straat en leren elkaar beter kennen door mee te helpen aan een project. In dit soort wijken wil het stadsbestuur nog meer dingen doen.”

“Al die mensen honderden meters naast de vallende stenen te zien lopen, bezorgde me kippenvel”, vult de Gentse stadsbouwmeester Peter Van den Abeele aan.

Het bewegende sculptuur Dominoes is een kunstinstallatie van het Britse kunstcollectief Station House Opera, dat ook al in steden als Marseille , Ljubljana en Melbourne liep.

Nadien volgde nog een mega-buurtfeest in De Porre. Vanavond werd nog alles opgeruimd door de vrijwilligers. Alle stenen zullen hergebruikt worden in de bouw van een atelier door de organisatie Onbetaalbaar, een denktank die zich specialiseert in projecten rond afgedankte materialen.

INFO

Het Festival van de Architectuur loopt nog tot 27 september. Info www.festivalvandearchitectuur.be