Vlaming Erwin zat vast in Spanje door zware regenval: “Vijf dagen eieren en brood gegeten”

Vlaming Erwin zat vast in Spanje door zware regenval: “Vijf dagen eieren en brood gegeten”

Foto: red

Brugge -

Bruggeling Erwin Lauwers (49) overleefde vijf dagen op eieren en brood. De man woont in het Zuiden van Spanje in een dorpje dat daar door het recente noodweer werd getroffen. “Mijn huis was een eiland. Gelukkig leef ik op de eerste verdieping”, zegt hij.

Erwin Lauwers ruilde drie jaar geleden Brugge in voor San Miguel de Salinas in het zuiden van Spanje. De man baat er een Belgische slagerij uit. Hij wist dat het stevig kon regenen in de regio, maar wat hij vorige week meemaakte, hield hij niet meteen voor mogelijk. “Ze hadden wel regen en onweer voorspeld. Maar stel je een hevige wolkbreuk voor. En dat twintig uur aan een stuk met extreem dikke druppels”, zegt hij. “Daarnaast bleef het ook continu bliksemen. Ik heb daar niet meteen schrik van, maar het was toch allemaal zeer indrukwekkend om te zien.”

Brood en eieren

De hevige regen startte vrijdag. Het huis van Erwin raakte ingesloten en hij kon geen kant meer op. “Ik woonde hier op een eiland. Mijn dichtste buur woont hier op één kilometer van. Maar zelfs als iemand wist dat ik hier zat, dan nog zouden ze me nooit kunnen bereiken. Want van zodra het stopte met regenen bleek het slijk een probleem, daar zakte je een halve meter in weg”, zegt hij.

Erwin had de dag voordien een brood en een dozijn eieren gekocht. En dat bleek nadien zijn redding te zijn. “Daar heb ik het vijf dagen mee gedaan. In combinatie met nog een beetje blikvoeding dat ik had staan. Dat is gelukt, maar veel langer hoefde het toch niet te duren. Ik had geen inkopen gedaan met het idee dat ik vijf dagen mijn huis niet meer buiten zou kunnen.”

Vlaming Erwin zat vast in Spanje door zware regenval: “Vijf dagen eieren en brood gegeten”

Solidariteit

Omdat Erwin op de eerste verdieping van zijn huis woont, vreesde hij niet meteen dat het water te hoog zou binnen komen. Uiteindelijk liep er op het gelijkvloers zo’n vijf centimeter water binnen. “Maar de schade is dus zeer beperkt. Als ik dat vergelijk met andere mensen hier. Sommigen zijn letterlijk alles kwijt. Dat is verschrikkelijk om te zien. Gelukkig is de solidariteit hier wel groot.”

Van zodra Erwin terug naar buiten kon, ging hij verderop naar zijn slagerij kijken. Hij is het pand aan het verbouwen en ging met een bang hartje poolshoogte nemen. “Het water is er langs alle kanten binnen gelopen. Maar al bij al valt ook daar de schade nog mee. Ik moet de opening met een weekje uitstellen, maar dat komt wel goed.”

Over terugkeren naar België na het hevige onweer denkt Erwin niet. Hij is gelukkig in Spanje en wil er blijven. “Het regent niet vaak, maar als het regent is het wel meteen serieus. Dat weten we nu ook weer”, zegt hij, terwijl hij een beetje groen lacht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio