Vakbonden de wanhoop nabij: “Eén procent kans dat er oplossing gevonden wordt voor Thomas Cook België”

Video: Belga

“Het ziet er niet goed uit”, deelt Katrien Degryse van de socialistische vakbond aan de pers mee na een algemene vergadering met vakbonden en directie van Thomas Cook België maandagnamiddag. “De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech.” Het ziet er dus bijzonder slecht uit volgens de vakbonden.

Officieel liggen alle pistes nog open. Dinsdagnamiddag komt er normaliter een nieuwe ondernemingsraad bij Thomas Cook België. Volgens de directie is de Belgische tak van de organisatie nog “volledig operationeel”, maar worden uit voorzorg geen reizen meer verkocht.

De vakbonden willen garanties zien voor het uitbetalen van de lonen voor de maand september. Dat zou normaliter woensdag moeten gebeuren, maar de vakbonden kregen van de directie te horen dat het geld er is, maar dat ze er niet aan kan omdat de banken de rekeningen geblokkeerd hebben.

Vanmorgen nog hoop

Terwijl de vakbonden in de voormiddag na een ondernemingsraad nog optimistisch klonken, zagen ze het veel somberder in na een nieuw onderhoud met de directie in de namiddag. “Vanmorgen waren we heel hoopvol”, zegt Els De Coster van het ACLVB. “Nu is er een andere sfeer. We hadden verwacht dat de directie met alternatieven en concrete pistes naar voren ging komen, maar dat was niet het geval. De scenario’s blijven vaag. CEO Jan Dekeyser heeft het personeel toegesproken. Hij zoekt nog naar een oplossing via gesprekken met eventuele investeerders en partners, maar hij is eerlijk genoeg om toe te geven dat de slaagkans klein is. Eén à twee procent zijn de cijfers die hij genoemd heeft. Dat is zeer weinig.”

LEES OOK. Thomas Cook is failliet: alle reizen geannuleerd, Britse overheid start repatriëring

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees