Zo zal het nieuwste woonexperiment van Gent eruitzien

© Stad Gent/net architectuur

De bouw van een opvallend woonexperiment in Meulestede krijgt stilaan concreet vorm. Er zijn ontwerpplannen bekendgemaakt voor een 34 woningen tellend community land trust-project, het eerste in zijn soort in Gent.

Bert Staes

Kopers met een lager inkomen zullen een van de 34 appartementen kunnen kopen, zonder ook de grond waarop ze staan te moeten betalen. Die grond blijft eigendom van de Stad, die ze voor 99 jaar ter beschikking stelt. Zo kan een gezin een appartement dat bijvoorbeeld 300.000 euro zou kosten, aankopen voor 200.000 euro, omdat ze geen eigenaars worden van de grond.

Het project heeft een lange voorgeschiedenis en werd in 2012 opgezet door een dertigtal sociale organisaties, onder impuls van Samenlevingsopbouw Gent en samen met de Stad Gent. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent beloofde een lap grond in Meulestede voor 99 jaar in erfpacht te geven. Woonmaatschappij WoninGent is de bouwheer voor het project. De vzw CLT Gent begeleidt de bewoners.

De bouw van het project in de Goedendagstraat zou wel pas in 2021 kunnen starten. Geïnteresseerden kunnen zich aansluiten bij het project, via de website van CLT Gent.

© Stad Gent

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs