"Plots een steekvlam uit mijn broek": Toon (48) verbrand door ontplofte batterij van e-sigaret

"Plots een steekvlam uit mijn broek": Toon (48) verbrand door ontplofte batterij van e-sigaret
Booitshoeke / Veurne -

De 48-jarige Toon Velle uit Booitshoeke bij Veurne liep zondagavond flinke brandwonden op toen de batterij van zijn elektronische sigaret in zijn broekzak ontplofte. Hij had de batterij samen met kleingeld en sleutels bewaard, wat een kortsluiting veroorzaakte. “Ik ben enorm geschrokken, maar stoppen met vapen? Neen, dat kan ik toch echt niet.”

Normaal houdt Toon zijn batterij nooit in zijn broekzak. Sterker nog: naar eigen zeggen, neemt hij nooit een extra batterij mee. “Maar we zijn aan het verhuizen van Lombardsijde naar Booitshoeke en zondag hadden we heel wat werk”, zegt Toon, handelaar in diepvriesproducten. “Ik wilde mijn vape dus regelmatig gebruiken. Vroeger was ik een verstokt roker maar sinds twee jaar gebruik ik de elektronische sigaret. Het voelt veel gezonder aan, ik merk dat ook aan mijn fitheid. Wist ik veel dat opeens dit zou kunnen gebeuren.”

Steekvlam in broek

Zondagavond omstreeks 18 uur ging het mis. Na een hele dag verhuizen had Toon niet meer aan de batterij gedacht. “Tot er plots een grote steekvlam uit mijn broek kwam”, zegt hij. “Er was meteen gat in mijn jeans gebrand. Met mijn handen probeerde ik de vlammen te doven maar daarbij liep ik brandwonden op. Dan stak ik maar zo snel mogelijk mijn broek uit en kieperde de batterij op de grond. Ongelooflijk, de staaf was roodgloeiend. Ik hoorde de vinylvloer al sissen. Met een handdoek heb ik de batterij vastgegrepen en in een kom water gelegd.”

Daarna reed Toon met zijn vrouw meteen naar het ziekenhuis. “Mijn bovenbeen is in de tweede graad verbrand en de plek is vrij groot. De schade aan mijn hand en arm valt nog mee. Eigenlijk mag ik nog van geluk spreken dat de steekvlam naar buiten ging en niet naar een andere plaats in mijn broek. Dat zou nog veel pijnlijker geweest zijn.”

Kortsluiting

Na verzorging kon Toon terug naar huis en intussen is hij terug bezig met zijn verhuis. Weliswaar met een groot verband rond zijn been en een stevige laag speciale brandwondengel. Stoppen met vapen, is hij niet van plan.

“Ik kan er niet mee stoppen, het bevalt me te veel”, zegt hij. “Ook denk ik te weten waarom die batterij ontplofte. In mijn zak zat ook wat kleingeld en mijn sleutelbos. Door de urenlange wrijving tegen het metaal is er wellicht kortsluiting ontstaan. Dus daar zal ik nu in de toekomst rekening mee houden. En een batterij laat ik sowieso niet meer in mijn zak. In het ziekenhuis vertelden ze dat ik zeker geen alleenstaand geval was. Soms moet je eerst voelen om te kunnen leren.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio