Garantiefonds stelt Thomas Cook-klanten gerust: “Reis wordt voor 100 procent terugbetaald”

Garantiefonds stelt Thomas Cook-klanten gerust: “Reis wordt voor 100 procent terugbetaald”

Foto: ISOPIX

Het Garantiefonds Reizen raadt reizigers aan “niet extra te betalen en zelf geen terugvlucht te boeken”. Alle reizigers zullen hun geld terugzien, ook zij die al een saldo betaalden voor een latere reis. Maar het zal wél tijd kosten.

Ruim 20 miljoen euro. Dat is de geschatte omvang van de schade die het faillissement Thomas Cook met zich zal meebrengen. Dat verklaarde Mark Devriendt, voorzitter van het Garantiefonds Reizen deze middag aan onze redactie. Dat is een stuk meer dan de 4,3 miljoen euro eigen vermogen van het fonds. Maar dat betekent volgens De Vriendt niet dat de reizigers zich zorgen moeten maken.

Alle reizigers zullen volgens hem worden terugbetaald. ‘We hebben een interne buffer van 15,4 miljoen euro aangelegd en voor grote risico’s zoals Thomas Cook zijn er extra bankgaranties en herverzekeringscontracten afgesloten. Die worden nu allemaal geactiveerd.” Wat betekent dat ook banken en verzekeraars een (groot) deel van de schade zullen moeten betalen.

LEES OOK. Brussels Airlines schrapt vluchten, klanten Thomas Cook België met pakketreis kunnen niet meer vertrekken

Terugbetaald

De reizigers hoeven niet te wanhopen. “Ze kunnen via onze website een claim indienen om hun geld terug te krijgen”, zegt directeur Mark De Vriendt van het Garantiefonds. Mensen die het slechte nieuws gekregen hebben dat hun reis niet doorgaat, zijn gedekt door het fonds en krijgen hun geld dan ook terug. “Ze krijgen die voor honderd procent terugbetaald. Al weet ik dat dat het leed niet compenseert van de vakantie die niet is kunnen doorgaan.”

De Vriendt waarschuwt er wel voor dat het even kan duren. “Het gaat enige tijd in beslag nemen om dat allemaal te verwerken”, zegt hij. “Maar ze kunnen op hun beide oren slapen.”

Leeg vliegtuig

Ook voor mensen die door het faillissement vastzitten in het buitenland, heeft het Garantiefonds goed nieuws. “Wij gaan ervoor zorgen dat die kunnen terugkomen, en het liefst nog op de geplande datum. Desnoods sturen we een leeg vliegtuig naar daar om mensen te gaan oppikken.” Klanten die van het hotel waar ze verblijven de vraag krijgen om nogmaals te betalen, raadt De Vriendt aan dat niet te doen. “Dat gaat in tegen de rechtsregels.”

De kans lijkt klein tot onbestaande dat er in de loop van de week nog reizen van Thomas Cook zullen vertrekken.

LEES OOK. Vakbond: “Als lonen niet betaald kunnen worden, stevenen we af op einde Thomas Cook België”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees