Regering Jambon I bespaart niet op postjes: N-VA krijgt vijf ministers om kopstukken tevreden te houden

De nieuwe Vlaamse regering zal voor meer dan de helft uit N-VA’ers bestaan. Aanstaand minister-president Jan Jambon krijgt vier partijgenoten naast zich. Daarvoor liet N-VA zelfs het voornemen varen om het dit keer met een minister minder te doen. Nu hij vijf ministersposten kan uitdelen, hoeft voorzitter Bart De Wever zich nog weinig zorgen te maken dat een van zijn kopstukken zich tekortgedaan voelt.

Hannes Cattebeke en Arnout Gyssels

Officieel is er over de ministersposten en de portefeuilles nog niets gezegd aan de Vlaamse onderhandelingstafel. Maar terwijl een inhoudelijk akkoord mogelijk nog een week op zich laat wachten, is het staatsieportret van Jambon I al bijna geschoten. Er komen opnieuw negen ministers, in tegenstelling tot de voornemens om het met eentje minder te doen en daar alvast een paar miljoen euro te besparen. N-VA vormt met vijf ministers, waaronder het minister-presidentschap, de romp van die regering. Nochtans beschikt de partij in het parlement maar over 35 zetels, net evenveel als Open VLD (16) en CD&V (19) samen. “Maar als je negen ministers verdeelt volgens het systeem-Dhondt, is dat de weerspiegeling van de krachtsverhoudingen”, erkennen ze bij Open VLD en CD&V. Maar zolang die voldoende stevige portefeuilles krijgen, gaan ze ook niet moeilijk doen over de 5-2-2.

N-VA: vier ministers én minister-president

Liesbeth Homans wist zich na een belabberde periode in de vorige legislatuur net op tijd terug in de gratie te werken van haar studievriend Bart De Wever. Een superportefeuille zoals vorige keer zit er niet meer in. Als N-VA Onderwijs binnenhaalt, gaat dat wellicht naar Ben Weyts. Ook Zuhal Demir, die net als Weyts een mooie persoonlijke score behaalde, mag op beide oren slapen. Alleen achter de vijfde N-VA-post staat nog een vraagteken. Huidig fractieleider en Oost-Vlaming Matthias Diependaele is een kanshebber, maar bij een 5-2-2-verdeling is de kans groot dat N-VA de minister voor Brussel moet leveren. Dan ligt Cieltje Van Achter (40) in pole position. De Schaarbeekse is onlangs ondervoorzitter geworden van de partij. Bovendien kan haar ministerspost de pijn van schoonvader Geert Bourgeois verzachten, die als minister-president plaats moest ruimen voor Jambon.

CD&V: twee ministers én parlementsvoorzitter

De christendemocraten moeten een minister inleveren, maar dat was te verwachten na 26 mei. Naar verluidt was er nog een poging om naar tien ministers te gaan, waarbij CD&V drie ministers zou krijgen, maar bij de coalitiepartners stuitte dat op een njet. De job van parlementsvoorzitter maakt dat er toch nog enig onderscheid is met Open VLD. Hilde Crevits mag zelf beslissen of ze minister wordt en welke bevoegdheden ze kiest. Aangezien CD&V bijna zeker opnieuw voor Welzijn kiest, kan ze die zware portefeuille claimen. Van een verlengd verblijf op Onderwijs is Crevits niet zo wild. Een terugkeer naar Openbare Werken en Mobiliteit kan ook. Uittredend CD&V-voorzitter Wouter Beke kiest wellicht eieren voor zijn geld. Zijn komst richting het Vlaamse niveau ligt slecht bij enkele anciens in het Vlaams Parlement, maar daar trekt Beke zich wellicht niets van aan. Koen Van den Heuvel zou dan parlementsvoorzitter kunnen worden, al blijft ook de naam van Joke Schauvliege hardnekkig circuleren.

Open VLD: twee ministers

Gwendolyn Rutten stopt naar alle waarschijnlijkheid als partijvoorzitter en kan met een Vlaams ministerschap opnieuw een topjob binnenrijven. Rutten profileerde zich de voorbije jaren al een aantal keer op Onderwijs en maakt een goede kans. Bart Somers is de certitude voor de tweede post. Hij verkondigde in mei al dat hij de nieuwe minister van Samenleving wil worden, stelde zich ook zo aan de onderhandelingstafel en wil heel Vlaanderen schoeien op de Mechelse leest. De kans dat N-VA Somers helemaal zijn eigen ding laat doen op Inburgering lijkt echter onbestaande. Welke bevoegdheden hij precies krijgt, valt dus nog af te wachten.

bekijk ook

Waarom niet Bart De Wever, maar wel Jan Jambon minister-president wordt

Formateur Jan Jambon (N-VA) fluit onderhandelingen Vlaamse regering op gang: “Wil in een strak tempo werken”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over N-VA

Video

Keuze van de redactie