Tien weken niet gekoerst, controverse rond fiets, maar “manisch-depressieve” Rohan Dennis wil WK tijdrijden weer winnen

Tien weken niet gekoerst, controverse rond fiets, maar “manisch-depressieve” Rohan Dennis wil WK tijdrijden weer winnen

Foto: BELGAIMAGE

Tien weken geleden stapte wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis (29) plots uit de Tour. Sindsdien heeft hij niet meer gekoerst. Toch is Dennis ervan overtuigd dat hij vandaag opnieuw kan winnen. “In het worstcasescenario haal ik alleen het podium.”

We legden het vorige week voor aan Victor Campenaerts. Alle drie de renners die vorig jaar op het podium stonden van het WK tijdrijden maakten dit seizoen een persoonlijke crisis door: zelf zat hij na zijn werelduurrecord even fysiek en mentaal aan de grond. Tom Dumoulin sukkelde van de ene blessure in de andere en verbrak zijn contract bij Team Sunweb. En dan was er wereldkampioen Rohan Dennis, die in de voorbije Tour plots zonder aanwijsbare reden uit de wedstrijd stapte. Eén dag voor de tijdrit nog wel.

Op een ‘oude’ fiets

Wie van de drie zou het diepst hebben gezeten? Campenaerts moest er niet lang over nadenken: “Bij mij viel het nog wel mee. En als ik met Dumoulin spreek, lijkt me dat ook een heel rationale mens. Dennis is een ander verhaal. Die zou af en toe eens diep zitten. Manisch-depressief, hoor ik weleens. Iemand met veel frustraties. Hij is ook de enige renner in het peloton die niet tegen mij praat.”

Tien weken niet gekoerst, controverse rond fiets, maar “manisch-depressieve” Rohan Dennis wil WK tijdrijden weer winnen
Foto: Photo News

Praten deed Dennis wel bij de start van dit WK. In een manische bui zo, leek het. Hij mag dan niet meer gekoerst hebben sinds zijn opgave in de Tour, aan zelfvertrouwen ontbreekt het hem niet. “Ik verwacht dat ik opnieuw win”, zo vertelde hij. “In het worstcasescenario eindig ik gewoon op het podium.” In een eerder interview zei hij ook al dat hij “zijn beste wattages ooit trapte”.

Zijn hervonden zelfvertrouwen zou veel te maken hebben met de fiets waarop hij vandaag start. Dat zal niet de Merida Time Warp zijn, maar wel de BMC Timemachine, waarop hij vorig jaar de wereldtitel pakte. Het is bekend dat Dennis niet tevreden is over het materiaal bij Bahrain-Merida. Al van bij de start van het seizoen op het Australisch tijdritkampioenschap gaf hij aan dat hij voor dezelfde wattages niet dezelfde tijden haalde als vorig jaar. Zijn opgave in de Tour zou ook een gevolg geweest zijn van onvrede over de fiets en de skinsuit die de ploeg ter beschikking stelde.

Reglementair mogen renners kiezen op welke fiets ze een WK rijden, maar voor Dennis zou de keuze voor BMC weinig meer zijn dan een oorlogsverklaring aan merkenploeg ­Bahrain-Merida.

Op de persconferentie bevestigde Dennis enkel dat hij “materiaal zou gebruiken dat het best past bij zijn ­lichaamspositie”. Op de vraag of zijn team daar ook mee akkoord gaat, wilde Dennis niet ingaan: “Dat moet je hen vragen. Maar de nationale ploeg staat boven de merkenploeg.” Ook bij Bahrain-Merida wilden ze gisteren niet ingaan op de kwestie.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden