Plastiek Boetiek: mobiele plastiekfabriek zou Overpoort properder kunnen maken

Plastiek Boetiek: mobiele plastiekfabriek zou Overpoort properder kunnen maken

Foto: DVH

Gent -

“Wij zouden nuttig werk kunnen verrichten in de Overpoort”, zegt Elise Rouwens. Met haar vrijwilligersorganisatie schenkt ze een tweede leven aan plastic afval.

Plastiek Boetiek werd enkele maanden geleden op Dok opgericht door drie idealisten “met een bloedend hart voor Moeder Natuur”, zoals Elise Rouwens (35) het uitdrukt.

Plastiek Boetiek: mobiele plastiekfabriek zou Overpoort properder kunnen maken
Teun, Elise en Jorre, de harde kern van Plastiek Boetiek, tonen enkele bloempotjes die ze hebben gemaakt uit het stinkende afval dat uit de Gentse wateren werd gehaald. Foto: DVH

Samen met de studenten eco-technologie Jorre Clynckemaillie en Teun Swerts en een tiental vrijwilligers kon je haar de afgelopen zomer op de festivals van Dranouter en Couleur Café en op het verjaardagsfeest van Cambio aan het werk zien in haar ‘mobiele plastiekfabriek’. In hun felgroene caravan verwerken ze achtergelaten plastic bekertjes met de hulp van een versnipperaar, een smeltmachine en een pers tot nieuwe voorwerpen: bloempotjes, sleutelhangers om winkelkarretjes los te maken en tollen. Die worden als ‘beloning’ geruild met de aan hen afgegeven drinkbekertjes. “Het is niet onze bedoeling om zo duizenden bekertjes te recycleren”, zegt Elise Rouwens. “We willen gewoon mensen sensibiliseren, hen laten zien dat plastic in 90 procent van de gevallen kan worden hergebruikt.”

Walgelijke stank

Plastiek Boetiek laat zich daarvoor inhuren op allerlei events. “Ook de Overpoort zou een ideale plek zijn”, aldus Rouwens.

Vorig weekend hielp Plastiek Boetiek nog mee bij Dokano, de maandelijkse schoonmaak van de Gentse rivieren. In een walgelijke stank sorteerden ze urenlang alle bruikbare plastic voorwerpen uit de opgehaalde afvalbrij. “Er waren drie douches en een bad nodig om die stank uit mijn huid en haar te wassen”, zegt Rouwens. “Maar als we hiermee mensen kunnen overtuigen dat plastic geen afval is, hebben we dat ervoor over.”

www.plastiekboetiek.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio