Rik Verbrugghe gelooft dat Evenepoel in wegrit ook nog rol kan spelen: “Maar ik ga niet verklappen hoe”

Rik Verbrugghe gelooft dat Evenepoel in wegrit ook nog rol kan spelen: “Maar ik ga niet verklappen hoe”

Foto: BELGA

Belgisch bondscoach Rik Verbrugghe glunderde uiteraard ook na de tweede plaats van Remco Evenepoel op het WK tijdrijden. En hij verwacht dat zijn 19-jarige joker ook zondag nog een rol kan spelen in het WK op de weg.

LEES OOK. Remco Evenepoel of het verhaal van zilver dat veel meer waard is dan goud

“We wisten wel dat Evenepoel tot dit in staat was”, reageerde Verbrugghe voor de tv-camera’s. “Top-vijf was vooraf een realistisch doel. Het is de tweede plaats geworden. Remco heeft fantastisch gereden. Ik weet niet waar ik deze zilveren medaille in zijn carrière moet plaatsen. Eigenlijk moeten we zijn hele jaar onthouden. Als negentienjarige wint hij de Clasica San Sebastian, wordt hij Europees kampioen tijdrijden en pakt hij een zilveren medaille op het WK tijdrijden. Dat is indrukwekkend. Als bondscoach kan ik op hem verder bouwen naar de toekomst.”

En de rol van Remco Evenepoel in Yorkshire is nog niet uitgespeeld. Zondag kan hij een belangrijke pion zijn in de Belgische ploeg tijdens het WK op de weg. Enkele analisten suggereerden de voorbije weken al dat het een goed idee zou zijn om Evenepoel vroeg in de wedstrijd vooruit te sturen om de andere landen nerveus te maken. “De rol van Remco blijft tussen mij en het team en die ga ik hier niet verklappen. Als Remco al vroeg zou wegspringen terwijl de wedstrijd nog niet hard gemaakt is, zou het kunnen dat er honderd man op zijn wiel springt. Een aantal renners zou ook kunnen twijfelen om mee te springen omdat ze niet belachelijk gemaakt willen worden. Niet iedereen zal durven meegaan met hem. Voor Remco zal het vooral belangrijk zijn om zondag goed te eten en te drinken en zo veel mogelijk zijn krachten te sparen. Het WK is 285 kilometer lang, dat heeft hij nog nooit gedaan. Dat is een voordeel voor de anderen. Maar ik zie hem zondag wel tot iets in staat.”

“Dennis is een groot kampioen”

Tot slot had Verbrugghe nog complimenten over voor wereldkampioen Rohan Dennis. De Australiër rijdt in dienst van Bahrain-Merida, het team waar Verbrugghe ook ploegleider. Dennis ging tijdens de Tour de France in de clinch met zijn werkgever en reed woensdag niet op een Merida-fiets, maar op een BMC-fiets. “Ik durf niet te zeggen dat die fiets het verschil heeft gemaakt. Het heeft vooral te maken met zelfvertrouwen en ‘je eigen ding kunnen doen’ denk ik. Maar ik gun hem die wereldtitel wel. Al die heisa die hij na de Tour over zich heen heeft gekregen is niet helemaal terecht geweest. Om dan zo terug te keren met een wereldtitel, dat ben je een groot kampioen. Uiteraard is voor werkgever Bahrain-Merida een groot probleem dat hij hier op een andere fiets rondrijdt, maar juridisch kunnen ze hem niks doen.”

LEES OOK. Rohan Dennis verlengt titel op WK tijdrijden, Remco Evenepoel vliegt naar een schitterende zilveren medaille

Rik Verbrugghe gelooft dat Evenepoel in wegrit ook nog rol kan spelen: “Maar ik ga niet verklappen hoe”
Foto: AP
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.