Onderzoek toont aan: zandopspuitingen bieden een degelijke bescherming tegen overstromingen

Onderzoek toont aan: zandopspuitingen bieden een degelijke bescherming tegen overstromingen

De afgelopen jaren was er kritiek op de zandopspuitingen, omdat er telkens strandkliffen opduiken na de winterstormen. Foto: dji

Brugge / Zeebrugge / Knokke-Heist / Blankenberge / Oostende / De Haan / Middelkerke / Bredene / Nieuwpoort / Adinkerke / Koksijde -

De zandopspuitingen aan onze kust vormen een degelijke bescherming tegen overstroming, ondanks de kliffen die telkens opduiken. Dat concluderen onderzoekers van het CREST-project.

Het CREST-project groepeert tien instituten uit de academische wereld, de Vlaamse overheid en de privésector, en bouwde de voorbije vier jaar heel wat kennis op over kustprocessen. Het project onderzocht onder andere de zandopspuitingen aan onze kust en kwam tot de conclusie dat deze een degelijke bescherming vormen tegen overstroming.

Nochtans was er de afgelopen jaren kritiek, omdat er telkens strandkliffen opduiken na de winterstormen. Enerzijds vormen de kliffen een veiligheidsrisico voor wandelaars, anderzijds wekken ze de indruk dat zandopspuitingen zinloos zijn en letterlijk het zand naar zee dragen.

“Beschermende buffer”

De onderzoeksresultaten van het CREST-project tonen nu echter aan dat het strand na een storm deels spontaan herstelt in de daaropvolgende maanden. “Tezelfdertijd dragen de opspuitingen bij tot een versteviging van de duinen, door windgedreven zandtransport, en bieden ze een beschermende buffer voor de zeedijken tegen golfgeweld”, klinkt het.

“Dat is goed nieuws”, stelt professor Jaak Monbaliu, coördinator van CREST. “Want het bevestigt met cijfers dat de aanpak van kustbescherming zoals die vandaag wordt toegepast - zacht (zandopspuitingen) waar het kan, hard (dijken, stormmuren) waar het moet - werkt. Door na stormen de stranden aan te vullen, kan de overheid een stevig kustfundament op een zo natuurlijk en kostenefficiënt mogelijke wijze in stand houden. Ook een spontane voeding met zand vanuit zee heeft de voorbije dertig jaar bijgedragen aan het behoud van dit kustfundament.”

Dat maatregelen tegen kustbescherming zullen nodig blijven, bewijst een ander onderzoek. Want in het VN-klimaatrapport staat dat de snellere stijging van de zeespiegel ook gevolgen zal hebben voor de Belgische kust. Het zeewater is de laatste vijftig jaar al meer dan tien centimeter gestegen. Volgens WWF België moet er in de kustregio meer plaats worden vrijgemaakt voor natuur, waarbij polders, duinen, stranden en zandbanken de hoofdrol spelen in de kustverdediging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees