Gezocht: mensen die in putje winter op Sint-Pietersplein willen slapen

© EDM

Vzw Enchanté wil met zo veel mogelijk mensen één winterse nacht op het Sint-Pietersplein slapen, onder de sterrenhemel. Uit solidariteit met daklozen en om centen in te zamelen voor haar eigen werking.

Tuly Salumu

Een koffie drinken, de gsm opladen, naar het toilet gaan. Dat kunnen kwetsbare Gentenaars dankzij Enchanté inmiddels bij 70 handelaars. In november komen daar nog eens 15 bij. En het aanbod aan gratis diensten is fel uitgebreid: mensen in armoede kunnen sinds kort ook genieten van een frietje, een frisdrank en zelfs van een concert of toneelstuk, dankzij het systeem van ‘uitgesteld betalen’. Klanten betalen naast hun consumptie nog een extraatje voor hun minder gefortuneerde medemens.

Het gaat dus goed met de vzw die zo’n twee jaar geleden werd opgericht. Maar de middelen, gekregen via het Burgerbudget, zijn stilaan opgebruikt. Daarom lanceert de vzw op 20 december een sleep out tijdens de Warmste Week.

Onder de blote hemel

“We willen met zo veel mogelijk Gentenaars de nacht doorbrengen op het Sint-Pietersplein”, zegt Marie Haspeslagh. “Dat doen we om geld in te zamelen maar ook om dakloosheid onder de aandacht te brengen. We willen op straat slapen zoals sommigen in onze stad nog steeds moeten doen: onder de blote hemel met niets meer dan een matje en een slaapzak.”

Die avond komen verhalenvertellers langs en zijn er akoestische optredens. “Maar het is niet de bedoeling om er een party van te maken”, aldus Haspeslagh.

Er zijn al 20 ‘slapers’ ingeschreven, maar de organisatie wil vijf keer zoveel mensen bereiken.

enchantevzw.be

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio