Nederlanders furieus na diskwalificatie Eekhoff: “Is dit in het belang van de wielersport?”

Nederlanders furieus na diskwalificatie Eekhoff: “Is dit in het belang van de wielersport?”

Sensatie, consternatie en heel veel ongeloof op het WK wielrennen in het Engelse Harrogate. De Nederlander Nils Eekhoff spurtte het snelst in een kopgroep van zeven en leek de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de beloften. Maar de Nederlander zou zich vroeg tijdens de wedstrijd schuldig hebben gemaakt aan stayeren en dat was de jury niet ontgaan. Vreemd genoeg mocht Eekhoff toch de wedstrijd uitrijden, met pijnlijk vervolg. Bijna een uur na de finish viel het verdict. Diskwalificatie Eekhoff waardoor de Italiaan Battistella de onverhoopte winnaar werd. Wat een klucht!

LEES OOK. COMMENTAAR. Alsof de VAR in blessuretijd een penalty toekent voor een fout die in de eerste minuut gebeurde

Vijfhonderd meter zou de Nederlander zich aan de wagen van het Nederlandse team hebben vastgeklampt in zijn poging om na een valpartij zo snel mogelijk terug te keren in de kop van de wedstrijd. Het betrof een val op meer dan honderd kilometer van de finish waar ook Tom Pidcock bij betrokken was. Ook hij zou razendsnel en vermoedelijk op gelijkaardige wijze terugkeren en door de diskwalificatie van Eekhoff… het brons pakken.

De Nederlandse bondscoach Adriaan Helmantel was furieus na de uitspraak. Hij reageerde bij onze collega’s van de gespecialiseerde Nederlands-Belgische wielersite Wielerflits. “We hebben hem rustig teruggebracht. Het was een flinke valpartij, er was ook een probleem met de fiets. Hij heeft niet aan de bidon gehangen, we hebben hem teruggebracht naar het konvooi, zeker niet op een doldwaze manier. Het was ook niet op een hectisch moment in de koers. Zij vinden dat ze hem in het belang van het wielrennen uit koers moeten halen. Wat ik vind? Als je handelt in het belang van de koers, dan huldig je hem als wereldkampioen. Als je de regels wilt volgen, zoals bij die sokkenregel, dan diskwalificeer je hem. Dit heeft niets te maken met handelen in het belang van het wielrennen.”

Of er protest was aangetekend, wist Helmantel niet. “De Italianen zijn heel blij maar wij weten niet of zij het hebben aangegeven. De jury had hem ook direct uit koers kunnen nemen en dat hebben ze niet gedaan. Hun reactie was dat ze nu pas de beelden hebben teruggezien en dat ze ook vanochtend iemand uit koers hebben gehaald. Vraag alle renners, alle ploegleiders, alle coaches of ze hiermee akkoord zijn, of je iemand na een val rustig mag terugbrengen. Dan is iedereen akkoord. WOrdt iemand gelost omdat hij niet goed genoeg is, dan kan het niet. Ik heb alleen de renner teruggebracht in de wedstrijd, op een faire manier. Zij zeggen dat het niet mag. Nils is kapot, hij wil naar huis. Zo’n ontlading, zo’n prachtige koers, zo’n resultaat. En dan wordt dit je afgenomen. Ja, ik ben bevooroordeeld maar ik kan me niet voorstellen dat men dit een goede beslissing vindt.”

Koersverloop

Exact om 14u lokale tijd, één uur later in België, vertrokken de beloften voor hun WK-race van 160 kilometer. De verwachte regen bleef ook deze keer niet uit waardoor de wedstrijd extra zwaar werd gemaakt. De Belgen - met drie profs in de rangen - werden vooraf getipt als één van de te kloppen ploegen, met voorop Jasper Philipsen. Van alle aanwezige renners was hij de enige met ervaring in de Tour de France. De Limburger overleeft een helling en is één van de toekomstige topsprinters. Kortom, een topfavoriet.

Nederlanders furieus na diskwalificatie Eekhoff: “Is dit in het belang van de wielersport?”
Stan Dewulf was één van de vroege uitblinkers.

De regen zorgde voor een nerveuze start met heel wat valpartijen tot gevolg. Met nog 130 kilometer te gaan kwam de eerste belangrijke ontsnapping tot stand. Een tiental renners koos het ruime sop, met daarbij de meest grote wielerlanden én Stan Dewulf, de neoprof van Lotto-Soudal. Ook JOhan Jacobs, de Zwitserse ex-veldrijder met een Belgische vader, maakte deel uit van de vroege vlucht. Die kopgroep fietste een maximale voorsprong van een minuut bij elkaar maar de Amerikanen hielden de situatie onder controle.

Greenhow Hill

De echte finale begon op Greenhow Hill, de steilste puist van de dag met nog iets meer dan vijftig kilometer te gaan. Vooraan scheurde het met Dewulf als één van de sterksten. Maar ook in het peloton scheurde het. Ilan Van Wilder ging attent mee, favoriet Philipsen had zich laten verrassen en verzeilde in een tweede peloton. Vooraan werd niet gewacht: de Denen met wereldkampioen tijdrijden Bjerg en de Nederlanders bleven het gashendel opendraaien. Waren ook attent mee vooraan: de Pool Sajnok en de Colombiaan Higuita, beiden recent nog actief in de Vuelta waar Higuita zelfs een rit won. Ook de Noor Foss, winnaar van de Ronde van de Toekomst, had de goede vlucht niet gemist.

Gelukkig voor Philipsen was het eerste peloton te omvangrijk en begonnen enkele favorieten - ook Tom Pidcock had de juiste trein niet gemist - al te rekenen. De kloof bleef daarom beperkt tot een kleine halve minuut waardoor Philipsen zijn kansen bleef behouden. Vooraan was de verstandhouding immers volledig zoek. In de groep Philipsen - 25 man sterk - hielden de Kazakken het tempo strak.

En toch! Net op een ogenblik dat de kloof zo goed als gedicht leek, stokte de achtervolging lichtjes terwijl vooraan de favorieten beseften dat ze niet te veel mochten treuzelen. Bij het binnenrijden van Harrogate was dan toch zo goed als een feit. En toch! Slechts één renner slaagde erin de sprong voorwaarts te maken, Philipsen rekende misschien dat tikkeltje te veel op de anderen en zou de spits van de wedstrijd niet meer zien. Met Van Wilder en een sterke Dewulf hadden we echter nog twee landgenoten in de vuurlinie.

Vooraan kozen de Pool Sajnok - ploegmaat van Greg Van Avermaet - en de Noor Andersen voor de aanval. Het duo fietste in geen tijd een voorsprong van twintig seconden bij elkaar. Beetje bij beetje ontstond een kopgroep van zes seconden, zonder landgenoten. Wel van de partij: thuisrijder Thomas Pidcock, ex-wereldkampioen veldrijden en tijdrijden en eerder op de dag betrokken in een valpartij. Ook de Noren Foss en Andersen hadden de slag niet gemist.

Pech voor de Noren: bij het ingaan van de laatste ronde reed Andersen lek zodat we nog maar vijf leiders hadden die met vijftien seconden voorsprong aan de laatste veertien kilometer begonnen. De nieuwe wereldkampioen zat bij de vijf: Pidcock, Foss, Sajnok, Bisegger en de Italiaan Batistella. De Pool Sajnok moest in de laatste helling de rol lossen, de vier resterende leiders begonnen meer en meer naar elkaar te kijken. Te veel! De Zwitser Bisegger keek iets te veel achterom en kwam hierbij bijna ten val. De spanning viel te snijden, te meer daar nog drie achtervolgers probeerden de kloof te dichten en tot op tien seconden van de leiders naderden.

Bij het opdraaien van de laatste rechte lijn was de mini-hergroepering een feit. Hoe de ontknoping verliep, kon u in de inleiding al lezen. De Italiaan Batistella mocht onverhoopt de regenboogtrui opeisen.

Nederlanders furieus na diskwalificatie Eekhoff: “Is dit in het belang van de wielersport?”
Een uitgeputte Stan Dewulf. Foto: Photo News

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.