Privacyexperts en computerspecialisten blijven misbruik vrezen, maar vingerafdrukken op identiteitskaarten komen er toch

Privacyexperts en computerspecialisten blijven misbruik vrezen, maar vingerafdrukken op identiteitskaarten komen er toch

Foto: ARCHIBEL

De federale overheid start in 25 gemeenten met de registratie van uw vingerafdrukken op uw identiteitskaart. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gaat het om een “belangrijke stap in de strijd tegen criminelen en terroristen”. Maar privacyorganisaties en computerspecialisten blijven zich verzetten uit vrees voor misbruik.

Het plan registreren van vingerafdrukken op de Belgische identiteitskaarten komt nog van gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Na de verschillende terreuraanslagen in Europa kwam aan het licht dat de daders zich gemakkelijk konden verplaatsen door document- en identiteitsfraude te plegen. Vingerafdrukken van de houder van een identiteitskaart registreren, moest dat tegengaan.

Maar Jambons voorstel was erg omstreden. Privacyexperts uitten forse kritiek. Als klap op de vuurpijl concludeerde een onderzoek van de KU Leuven naar de technologie die de overheid daarvoor zou gebruiken, dat de maatregel “onduidelijk, overbodig, disproportioneel en ook bijzonder risicovol” was. Zo vreesden de onderzoekers dat onbevoegden de vingerafdrukken van de identiteitskaart zouden kunnen halen. “Een gekraakt paswoord kan je wijzigen, je eigen vingerafdrukken niet.”

Verplicht door Europa

Die opmerkingen konden Jambons opvolger Pieter De Crem echter niet tegenhouden. Hij heeft nu 25 pilootgemeenten aangeduid die eind dit jaar zullen starten met de vingerafdrukken te registreren van inwoners die om een nieuwe identiteitskaart komen. “Met deze maatregel zetten we een belangrijke stap in de strijd tegen document- en identiteitsfraude door criminelen, gangsters en internationale terroristen”, aldus De Crem.

Hij beklemtoont dat intussen bijkomende maatregelen zijn genomen om tegemoet te komen aan de “geuite bezorgdheden omtrent de privacy van de burger”. Nog volgens De Crem speelt België geen cavalier seul: Europa besliste enkele maanden geleden dat de lidstaten verplicht worden om vanaf 2021 de identiteitskaarten te voorzien van vingerafdrukken. Voor paspoorten bestaat die verplichting al langer.

Privacyexperts blijven zich niettemin verzetten. Zij hebben het over onzinnige en onnuttige “veiligheidswaanzin” en het creëren van een “surveillance-maatschappij”. Ze hoopten dat De Crem het project on hold zou zetten. Want na verschillende klachten moet zowel het Grondwettelijk Hof als de Raad van State zich nog finaal over dit dossier uitspreken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees