Hoe een Nieuwjaarskaartje je leven kan bepalen

Foutje van de post? Geen erg, André en Henriëtte zijn al zestig jaar getrouwd

Een diamanten koppel zaterdagochtend op het gemeentehuis van Lochristi, met André Haentjens (83) en Henriëtte De Bruyne (89).Twee krasse tachtigplussers. Het merkwaardigste van de - wegens al te veel jubilea - routineceremonie in de raadszaal was wel het antwoord op de vraag hoe ze elkaar hadden leren kennen. "Foutje van de facteur", klonk het.

Het was wat peuteren hoe het net in elkaar zat, want André was zo slim geweest om zelf zijn 'woordje van de burgemeester' voor te bereiden. Goed, het verhaal toch maar? André was in het leger, en kreeg een Nieuwjaarskaartje van ene HDB - een beetje mysterieus en cryptisch, ook al in de jaren vijftig van de vorige eeuw kon het. De soldaat kon helaas niet thuisbrengen van wie het kaartje was, want het was blijkbaar fout besteld, of dat dacht hij tenminste. Maar omdat het hem intrigeerde sprak hij luitenant Verschaffel aan. Die was toch ook wel van Lochristi zeker. Meer nog: die had of kende ergens iemand die 'op de gemeente' zat. En zo ging de bal aan het rollen. André kwam na wat over- en weergeschrijf in contact met de vrouw die daardoor de vrouw van zijn dromen werd. Wie de ongelukkige partner nu is, die met hartenleed overbleef, dat deed en doet er zestig jaar later niet meer toe: kwestie is dat André en Henriëtte goed terecht zijn gekomen, met drie 'brave' kinderen, acht kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Vier of zes of acht... er was wat onzekerheid daarover, maar uiteindelijk raakte de familiestamboom toch opgeklaard.

Nog een leuk moment overigens toen schepen Janine Stadeus de huwelijksakte uit 1959 voorlas, en aan de passage van "beurtelings antwoordden ze..." kwam, waarbij de jubilarissen dan traditiegetrouw nog eens een luide 'ja' moeten laten horen. Maar het bleef deze keer stil. Geen paniek of vers haar in de boter, maar André gaf gewoon toe dat hij.... niet aan het luisteren was. Janine Stadeus, plichtsbewust als ze is, hernam dan nog maar eens de betreffende passage. Met positief gevolg, waarna de ook al traditionele kus werd gewisseld. Voor wie de al bij al bekende Lochristinaren uit 't Kapelleken niet kent: de jubilaris werkte het grootste deel van zijn leven bij de ondertussen verdwenen firma 'Polymax', die boten, roeiboten en vijvers langs de Antwerpse Steenweg verkocht. Echtgenote Henriëtte werkte eerst bij haar ouders groentekwekers, ging nadien bij de bloemisten aan de slag, en ging ook nog schoonmaken. "Een beetje vanalles gedaan", vatte ze het samen. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio