Start van WK wielrennen uitgesteld, parcours ingekort: “Enorme plassen zoals tijdens tijdrit van beloften”

Start van WK wielrennen uitgesteld, parcours ingekort: “Enorme plassen zoals tijdens tijdrit van beloften”

De start van het WK wielrennen is door het slechte weer in het noorden van Engeland uitgesteld. Dat heeft de internationale wielerunie UCI bekendgemaakt. De renners hadden zich oorspronkelijk om 9u40 op gang moeten trekken, maar vertrokken uiteindelijk een klein halfuur later dan gepland. Het parcours is van 285 naar 261 kilometer ingekort: een deel van de lus richting Harrogate is geschrapt, maar er worden ter compensatie wel twee extra lokale rondes gereden.

LEES OOK. Dit zijn onze sterren voor het WK wielrennen: één topfavoriet, heel wat outsiders

De hevige regenval in Engeland dwingt de UCI ook om aanpassingen door te voeren aan het parcours: de noordelijke lus - waar zich de meeste problemen zouden situeren - is aangepast. De UCI liet weten dat de renners de regio van Aysgarth zullen aandoen en nadien het originele parcours zullen verderzetten in Leyburn. De venijnige klimmetjes Buttertubs en Grinton Moor verdwijnen zo uit het parcours.

De totale afstand van het WK wordt zo ook ingekort van 285 naar 261 kilometer. De renners moeten wel 9 in plaats van 7 lokale (ingekorte) rondjes afwerken tussen Leeds en Harrogate.

LEES OOK. 5 cruciale puzzelstukken voor een succesvol WK: een Belg wordt wereldkampioen wielrennen als… (+)

“We hebben het parcours aangepast omdat de weersomstandigheden vannacht zeer slecht waren”, vertelde het Belgische UCI-jurylid Luc Herpelinck rond 9 uur Belgische tijd aan Sporza. “We wilden vooraf geen enkel risico nemen en hadden een plan B én een plan C indien het vannacht zwaar zou regenen. Dat is ook gebeurd. Na onze ultieme parcourscheck rond vijf, zes uur deze ochtend, moesten we wel ingrijpen. Vooral een stuk waarbij we langs een rivier rijden, is volledig overstroomd. Dan spreken we bijvoorbeeld over enorme plassen zoals tijdens de tijdrit bij de beloften eerder deze week. Als het dan plots nog eens begint te regenen tijdens de wedstrijd… dat risico nemen, was onverantwoord.”

LEES OOK. Philippe Gilbert, op zijn 37ste de Belgische WK-favoriet: “Je ziet het hem zo denken: Alles wat Valverde kan, dat kan ik ook” (+)

De UCI koos uiteindelijk voor wat Herpelinck zelf omschreef als ‘plan B’. “We snijden een stuk van het originele parcours af, in totaal vijftig kilometer, en rijden dan twee extra lokale rondes in Harrogate”, legt hij uit. “Plan C? Dat was het volledige WK rijden op het lokale parcours in Harrogate. We zullen tijdens de wedstrijd ook constant op de hoogte gehouden worden door medewerkers die voor de koers uitrijden. Zo kunnen we indien nodig verder ingrijpen. Hopelijk kunnen we de volledige wedstrijd rijden.”

LEES OOK. 30 aparte vragen voor Mathieu van der Poel: “Een jaar geen seks in ruil voor de regenboogtrui? Het overwegen waard” (+)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.