Nog geen regeerakkoord of Hendrik Bogaert (CD&V) heeft al kritiek: “Thermometer weggooien omdat je uitslag niet leuk vindt, is ondemocratisch”

Nog geen regeerakkoord of Hendrik Bogaert (CD&V) heeft al kritiek: “Thermometer weggooien omdat je uitslag niet leuk vindt, is ondemocratisch”

Hendrik Bogaert Foto: BELGA

De vorige Vlaamse regering kreeg al snel het etiket van een ‘kibbelkabinet’ opgekleefd. Net daarom wil formateur Jan Jambon (N-VA) ditmaal alle puntjes op de i zetten alvorens hij met een afgewerkt akkoord naar buiten treedt. En toch is nu al een eerste scheurtje zichtbaar met coalitiepartner in spe CD&V: Hendrik Bogaert laat weten geen voorstander te zijn van het afschaffen van de opkomstplicht, nochtans één van de voorstellen waarover al consensus bestaat bij de Vlaamse onderhandelaars.

Het regeerakkoord is nog niet af, maar over enkele aspecten bereikten de onderhandelaars de afgelopen weken al wel een akkoord. Het afschaffen van de opkomstplicht bij provinciale en gemeenteraadsverkiezingen, bijvoorbeeld. Open VLD is daar al langer voorstander van: de partij ziet het als een testcase om later eventueel uit te breiden naar de Vlaamse en federale verkiezingen, en wordt daarin gesteund door N-VA.

LEES OOK. Afschaffing van opkomstplicht bij provincie- en gemeenteraadsverkiezingen: wat zou dat concreet betekenen? (+)

Bij CD&V is er echter weerstand. Hendrik Bogaert is tegen, volgens het Kamerlid “houdt de opkomstplicht lokale gemeenschappen samen, betrekt mensen bij bestuur en omgekeerd.” Maar Bogaert insinueert ook dat de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang een rol speelt bij het voorstel. “De thermometer weggooien omdat je de uitslag niet leuk vindt, is ondemocratisch. Typisch een idee van de elite van de liberal democracy”, aldus de vertegenwoordiger van de rechtse flank van CD&V.

Jean-Marie Dedecker verrassend voorstander: “Is dat nu zoveel gevraagd?”

Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke en als onafhankelijke op de N-VA-lijst verkozen in de Kamer, bleek zondagochtend in ‘De Zevende Dag’ verrassend genoeg dan weer voorstander van de opkomstplicht. “Ik ben libertair. Ik ben voor de absolute vrije meningsuiting en voor de vrije keuze. En toch heb ik het hier moeilijk mee. Ik zou het niet afschaffen. Er zijn mensen gestorven voor het algemene kiesrecht. We leven in een democratisch systeem en dat systeem garandeert onze vrijheid. Wij hebben dit voorrecht. En om nu een keer om de zes jaar te vragen aan de mensen om te gaan stemmen voor je burgemeester...”

Volgens Dedecker zit het probleem niet bij de opkomstplicht. “Als je vraagt aan de mensen waarom ze niet gaan stemmen, dan is de reactie altijd: ‘Waarom moeten we gaan stemmen? Het verandert toch nooit’. En het is bewezen want diegenen die vandaag aan tafel zitten om de coalitie te vormen, zijn de partijen die zijn weggestemd.”

Corrigeer

MEER NIEUWS