Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bram Degrieck, Marc Vanden Bussche, Geert Vanden Broucke en Jean-Marie Dedecker bij het tekenen van de verklaring.jhm

De Panne, Koksijde en Nieuwpoort scheuren zich af van brandweerzone Westhoek

Hulpverleningszone Westkust-Middelkerke komt er: “Dit is voor iedereen goede zaak”

De Panne/Koksijde/Nieuwpoort/Middelkerke

-

Het is zeker: De Panne, Koksijde en Nieuwpoort scheuren zich af van brandweerzone Westhoek en richten samen met Middelkerke een eigen hulpverleningszone op. “Dit komt iedereen ten goede: de gemeenten, de burger en het brandweerpersoneel”, klinkt het.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar sinds maandag is het officieel. De vier kustburgemeesters; Bram Degrieck (Het Plan-B) van De Panne, Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde, Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort en Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke, ondertekenden een intentieverklaring.

“Wij hebben de intentie om deze nieuwe hulpverleningszone op te richten. Die zal eerst bestaan uit de verschillende brandweerkorpsen waarbij elke gemeente haar eigen kazerne behoudt en later willen we ook de politiezones samenvoegen. Een naam voor de nieuwe zone of een concrete planning is er nog niet, maar het is een kwestie van maanden voor dit op het gebied de van brandweer een feit is”, klonk het.

Volgens de burgemeesters reageren de andere burgemeesters van brandweerzone Westhoek begripvol en gaat het om “een scheiding in onderlinge toestemming”. Ook de gouverneur en de minister van Binnenlandse Zaken zouden het idee genegen zijn.

Marc Vanden Bussche burgmeester koksijde “Er is onenigheid in de huidige zone over een aantal zaken en de financiële verdeelsleutel”

“Er zijn een aantal redens waarom we overgaan tot deze beslissing”, lichtte Vandenbussche toe. “Er is onenigheid in de huidige zone over een aantal zaken en de financiële verdeelsleutel. De gemeenten van de Westkust dragen nu al 31,76 procent bij van het totale budget van de zone en die uitgaven zullen enkel stijgen. Bovendien hebben onze gemeenten andere behoeften. De brandweer heeft hier veel te maken met hoogbouw en dat is niet of minder het geval in de landelijke gemeenten. Hier zijn er ook 1.700 ambulance-interventies per jaar, een veelvoud van elders. Dat speelt zijn rol in het aankoopbeleid van de zone. We zijn van oordeel dat een kleinere zone beter inspeelt op de dienstverlening.”

Burgemeester Degrieck maakte nog maar vier zoneraden mee, maar sloot zich aan: “Bovendien ging mijn haar rechtop staan toen ik hoorde dat er plannen waren voor een grote kazerne in Westkust. Dat gaat zeker niet door.”

Voor de burger zelf zal er eigenlijk weinig veranderen. “Integendeel”, oppert Jean-Marie Dedecker. “Dit komt de dienstverlening ten goede. We kunnen meer geld op tafel leggen omdat we meer gericht kunnen zijn op de eigen gemeente: denk bijvoorbeeld aan het verdelgen van wespen dat nu 60 euro kost, maar vroeger gratis was, of het afspuiten van de Zeedijk.”

Toffere Barbara’s

Tot slot benadrukken de burgemeesters dat dit ook het brandweerpersoneel ten goede komt. “Op Barbarafeesten wordt tegenwoordig vooral geklaagd over het uitblijven van materiaal en de lange procedures. We willen het enthousiasme binnen de brandweer terug aanwakkeren. Wie bijvoorbeeld brandweerman is, zal de voorkeur krijgen voor een job binnen de gemeente omdat die dienstverleningen op elkaar afgestemd kunnen worden.”

Majoor Kristof Dorné is aangesteld als coördinator om de procedure op te starten die moet leiden tot de nieuwe zone.

Het beste van Enkel voor abonnees