Telenet Giants Antwerp voor tweede jaar op een rij naar Champions League basketbal, maar: “We speelden te nerveus”

Telenet Giants Antwerp voor tweede jaar op een rij naar Champions League basketbal, maar: “We speelden te nerveus”

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Telenet Giants Antwerp, dat de heenwedstrijd met 60-82 in Zweden had gewonnen, kon niet bevestigen in de return versus Södertalje Kings. In een fel duel verloren de Sinjoren immers met 68-73 van de Zweedse kampioen.

De kwalificatie kwam na een intense kamp echter niet in het gedrang en de Giants plaatsten zich voor het tweede jaar op een rij voor de groepsfase van de Champions League. “We speelden echter te nerveus en Södertalje speelde zonder stress. Dat is altijd een gevaarlijke combinatie. Het is toch knap en vooral belangrijk dat we met deze nieuwe en jonge kern weer veertien wedstrijden op dit hoog niveau kunnen betwisten,” zei coach Christophe Beghin.

Over twee weken vat de Champions League aan. Naast kampioen Oostende heeft ook vice-kampioen en bekerwinnaar Telenet Giants Antwerp zich ook geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal. De Sinjoren zitten in groep B en openen op woensdag 16 oktober on the road en in het Spaanse Burgos. De eerste thuiswedstrijd is één week later en meteen een knaller. Telenet Giants Antwerp ontvangt dan ex-Giant Tyler Kalinoski en het Turkse Banvit Bandirma.

De top 4 is geplaatst voor de 1/8ste finales, de nummers 5 en 6 spelen verder in de FIBA Europe Cup en wie of zevende of achtste eindigt is op 5 februari Europees uitgeschakeld. Dromen van een scenario zoals vorig seizoen en met een stek in de Final Four is een utopie. Dit Giants verloor afgelopen zomer vele sterkhouders van het succes van vorig seizoen. De nieuwe kern toont mogelijkheden maar in eerste instantie is de vijfde of zesde plaats ambiëren in de Champions League en Europees “overwinteren” in de FIBA Europe Cup aan de orde.

Telenet Giants Antwerp voor tweede jaar op een rij naar Champions League basketbal, maar: “We speelden te nerveus”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Ambitie

“De eerste ambitie is met de kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League ingevuld. Nu gaat de focus naar een goede competitiestart in de EuroMillions League. Zaterdag ontvangen we in de Lotto Arena het Leuven Bears van coach Eddy Casteels (aandachtig toeschouwer, cpm) en volgende week moeten we reeds naar Charleroi,” aldus nog coach Christophe Begin.

De return tegen Södertalje Kings bracht vooral in het eerste kwart nog problemen voor de Giants. Een sublieme Martin Pahlmblad (29 punten, 7 op 12 driepunters) leidde de Zweedse kampioen na 7-12 en 15-26 immers naar een 17-30. Code Oranje flikkerde eventjes bij de Antwerpse coaching-staf. Met een betere defense en korven van Dave Dudzinski milderden de Giants ietwat naar een 31-39 achterstand halfweg.

In het begin van de tweede helft drukte een harde werkende Vincent Kesteloot zijn stempel. De Sinjoor was met Vic Sanders na 38-42 de bewerker van de 46-42 Antwerpse bonus. Na drie kwarts keken de Giants echter nog steeds tegen een 48-52 achterstand aan. De Zweden maakten er vooral geen oefenpartij van en bleven ook in het laatste schuifje ondanks Antwerpse bommen aan de leiding: 54-58 en 64-68. In de slotminuut stelde Södertjale de winst net veilig. De Antwerpse kwalificatie was dan al echter lang een feit. “We begonnen met een bonus van meer dan twintig punten. Voor een nieuwe ploeg en een selectie die nog niet veel met elkaar getraind heeft was dat geen eenvoudige opdracht. We speelden ook te krampachtig. Onze remonte was wel oké en de kwalificatie kwam uiteindelijk niet in het gedrang. Nu moeten we verder bouwen,” aldus nog de Sloveense guard Luka Rupnik.

Telenet Giants Antwerp-Södertalje Kings 68-73

Telenet Giants Antwerp: Van Den Eynde, Klassen 4, Vanwijn 10, Sanders 7, Bleijenbergh 3, De Ridder, Rogiers, Kesteloot 18, Dudzinski 11, Fall 8, Donkor 5, Rupnik 2

Södertalje Kings: Drammeh 4 Pahlmblad 29, Smith 3, Ramstedt, Pita 6, Adams 6, Larsson 6, Callison 11, Person 8, Karahmetovic

Kwarts: 15-26, 16-13, 17-13, 20-21

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.