Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  © VRT - Canvas

Na ‘Kinderen van de collaboratie’, brengt Canvas nu ‘Kinderen van het verzet’

“Het verzet heeft de strijd om de herinnering verloren”

Ze spraken al met kinderen van de collaboratie en brachten kinderen van de kolonie in beeld. Dit najaar brengt Canvas Kinderen van het verzet. “Een noodzakelijke reeks over een vergeten groep”, zeggen de getuigen, de makers en historici.

“Eigenlijk zijn het twee keer kinderen die opgroeien in de schaduw van het oorlogsverleden van hun ouders.” Historicus Koen Aerts (UGent) ziet de parallellen tussen degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun ouders zagen heulen met de Duitsers en de kinderen van wie de ouders hevig weerstand boden. Twee tegengestelde aspecten, “maar allebei deelden ze in de klappen”. Het verzet kwam als winnaar uit de oorlog. “Maar het verloor in Vlaanderen de strijd om de herinnering.”

De verzetstrijders werden vergeten of belachelijk gemaakt. Of gewoon genegeerd. Iets waar Canvas nu verandering in wil brengen. “We brengen geen volledige geschiedenis”, zegt eindredacteur Geert Clerbout. “We leggen de nadruk op de kinderen die zo lang nergens hun verhaal kwijt konden. Ze zijn trots, maar die trots compenseert niet altijd het leed van een ouder te verliezen of samen te leven met iemand die een zwaar trauma heeft geleden.” Dertien kinderen getuigen in de reeks. Sommigen maakten de oorlog als kind of tiener bewust mee. Anderen zijn pas na de oorlog geboren. Allemaal vinden ze de reeks broodnodig. “Zodat mensen niet vergeten hoe belangrijk vrede is”, zegt Bertje Ureel (82), dochter van een verzetsstrijder. “Een oorlog kent alleen maar verliezers. We moeten blijven getuigen om dat aan iedereen duidelijk te maken.”

Vanaf dinsdag 22 oktober om 21.20 uur op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU