Baby Pia klaar voor levensreddende prik: “Enorme opluchting”

Baby Pia klaar voor levensreddende prik: “Enorme opluchting”

Foto: Jan Van der Perre

Wilrijk -

Baby Pia is niet resistent tegen de levensreddende prik die ze zal krijgen. Ze maakt ook geen antistoffen aan die de werking van Zolgensma, het peperdure medicijn dat haar leven moet redden, zouden kunnen tegengaan. “Een enorme opluchting”, zegt haar mama Ellen De Meyer. “De kans was klein, maar je weet nooit. Zolang je het niet zeker weet, is het bang afwachten.”

Volgens De Meyer zal Pia waarschijnlijk over enkele weken behandeld worden met het spuitje van 1,9 miljoen euro. Dat bedrag werd ingezameld met een sms-actie. Hoe sneller Pia het spuitje krijgt, hoe beter. Want de spieren die door de ziekte SMA worden afgebroken, kunnen nooit meer herstellen. “Maar eerst moeten verschillende instanties de papiermolen afwerken en dan kan onze arts de bestelling van het medicijn plaatsen bij producent Novartis.”

Eenvoudig gesteld krijgt de patiënt gemodificeerde virussen ingespoten. Die zullen de slechte genen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte te lijf gaan en die wijzigen of uitschakelen. Daarvoor is één prik genoeg.

De sms-actie #TeamPia, waarmee de ouders van het meisje 1,9 miljoen euro ophaalden, blijft intussen lopen. Met het extra geld willen ze ook andere gezinnen steunen.

Corrigeer

MEER NIEUWS