Onderzoek bij konijnen bevestigt: vrouwelijk orgasme lijkt cadeautje van de evolutie

Onderzoek bij konijnen bevestigt: vrouwelijk orgasme lijkt cadeautje van de evolutie

Foto: BELGAIMAGE

Nieuw onderzoek bij (jawel) konijnen lijkt te bevestigen dat het vrouwelijke orgasme, dat puur biologisch geen duidelijke functie heeft, een gelukzalig cadeautje is van de evolutie.

Waarom mannen klaarkomen, is duidelijk. Zonder orgasme geen ejaculatie en dus geen voortplanting. Maar waarom komen vrouwen dan klaar? Dat is veel minder duidelijk. Een logische verklaring lijkt dat het vrouwen meer zin geeft in seks, en dat zo mee het voortbestaan van de soort wordt verzekerd. Maar waarom komen sommige vrouwen dan zo moeilijk klaar? Alleszins is het vrouwelijk orgasme, een samenspel tussen zenuwen en hormonen, volgens wetenschappers te complex om helemaal toeval te zijn.

Mogelijk is het orgasme een restant van een belangrijk biologisch proces bij zoogdieren waarvan de mens afstamt, zo schrijft Yale University in een persbericht over nieuw onderzoek. Dat proces bestaat nog steeds bij onder meer konijnen en fretten. Het vrouwelijk orgasme brengt bij die dieren tijdens de seks de ovulatie op gang, het loskomen van rijpe eicellen uit de eierstok.

LEES OOK.Nog nooit een orgasme gehad? Seksuologen vertellen waar het misloopt en hoe het wél moet.

Om hun theorie te testen, hebben de wetenschappers een experiment uitgevoerd. Een groep konijnen kreeg fluoxetine ingespoten. Dat is een antidepressivum beter gekend onder de merknaam Prozac, waarvan we weten dat het de kans op een hoogtepunt bij vrouwen verkleint. Bij de konijnen bleek dat de groep die het antidepressivum kreeg dertig procent minder vaak ovuleerde dan de controlegroep. Prozac heeft bij de dieren dus een gelijkaardig effect als bij mensen. Volgens de onderzoekers een bevestiging van de (verwaterde) link tussen het vrouwelijk orgasme bij mensen en het stimuleren van de eisprong.

bekijk ook

Wat de populairste seksspeeltjes zijn? “Bij vrouwen is dat een pinguïn”

Marisa Papen strijdt voor gender en seksualiteit: “Ik ben deel van de boodschap”

Jonge vrouw lijdt aan bijzondere dwangneurose: “Ik ben geobsedeerd door seks, alleen 3 keer per dag porno kijken helpt”

Corrigeer