Vier doden bij mesaanval op politiekantoor in Parijs, ook dader overleden

In Parijs zijn in totaal vijf mensen overleden bij een mesaanval op het hoofdcommissariaat van de politie in Parijs, onder wie de dader. De politie voert een onderzoek naar de motieven van de man: er vindt een huiszoeking plaats in zijn huis, en zijn echtgenote werd opgepakt.

jvh, evdg

De mesaanval vond donderdag omstreeks 13 uur plaats in het hoofdbureau van de Parijse politie, op het Ile de la Cité vlakbij de kathedraal Notre-Dame. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, drie mannen en een vrouw. Minstens één andere persoon raakte gewond. Een andere agent kon de dader neerschieten, hij is overleden.

Het gaat om een 45-jarige doofstomme man die geboren werd op Martinique, een Frans eiland in de Caribische Zee. Volgens Franse media werkte hij al twintig jaar bij de Parijse politie, als administratief bediende bij de dienst informatica. “De vermoedelijke dader is in zijn eigen kantoor begonnen met het plegen van de feiten, en heeft zich daarna naar andere plaatsen in de prefectuur begeven”, aldus vakbondsvertegenwoordiger Loïc Travers.

Getuige: “Ik zag agenten in tranen”

“Ik hoorde plots een schot”, aldus een getuige bij Le Parisien. “Rond mij bevonden zich enkel agenten, die allemaal onmiddellijk hun wapen bovenhaalden. Ik was erg verbaasd dat er daar geschoten werd, want je denkt niet dat zoiets daar kan gebeuren. Eerst dacht ik aan een zelfmoordpoging, want zo zijn er op dit moment veel. Meteen daarna zag ik agenten in tranen. Toen wist ik dat het ernstig moest zijn. De agenten waren in paniek, iedereen liep overal.”

Het parket van Parijs is een onderzoek gestart: zo voerde de politie donderdagnamiddag een huiszoeking uit bij de dader in Gonesse, ten noordoosten van Parijs. De echtgenote van de man werd daarbij opgepakt.

Persoonlijk conflict of terroristische motieven?

Er wordt voorlopig aangenomen dat een persoonlijk of intern conflict de aanleiding vormde voor de steekpartij, maar er volgen de komende uren nog meer onderzoeksdaden om het motief van de dader te achterhalen.

Volgens verschillende Franse media bekeerde de man zich namelijk achttien maanden geleden tot de islam. De procureur zegt dan ook dat hij in contact staat met de antiterreuronderzoekers, die het dossier kunnen overnemen wanneer blijkt dat de dader mogelijk terroristische beweegredenen had.

President, premier en minister ter plaatse

De politieprefectuur in het historisch centrum van de stad werd meteen na de aanval afgezet, de hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft een gepland bezoek aan Turkije verplaatst en is ter plaatse gekomen. Ook president Emmanuel Macron en premier Edouard Philippe begaven zich naar de plaats van de steekpartij.

De steekpartij gebeurt nauwelijks één dag nadat in Parijs 26.000 politiemensen op straat waren gekomen voor een “mars van de woede”. Ze klaagden toen onder meer de slechter wordende werkomstandigheden bij de politie en het hoge aantal zelfdodingen bij agenten aan.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

© EPA-EFE

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen