Gemeenten krijgen verbod op bladblazers en bosmaaiers: vervuilender dan 1.700 km autorijden

© BELGAIMAGE

De nieuwe Vlaamse regering eist dat gemeenten hun lawaaierige bladblazers, bosmaaiers en haagscharen bij het huisvuil zetten. Want de luidruchtige toestellen blijken via hun tweetaktmotor “vervuilender dan een auto”. Het West-Vlaamse Knokke verbiedt daarom straks ook inwoners en tuinaannemers om ze te gebruiken.

Werner Rommers

Concreet eist de Vlaamse regering van de meer dan 300 Vlaamse burgemeesters dat ze hun “tweetakttoestellen voor het onderhoud van openbaar groen” vervangen door schonere exemplaren.

De reden is niet ver te zoeken. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat zo’n bladblazer op tweetakt vervuilender is dan 1.700 kilometer met een auto rijden. “Aan dergelijke tweetakttoestellen zitten zodanig veel nadelen dat je ze niet anders kan omschrijven dan een complete ecologische ramp”, zegt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Thomas More-hogeschool. “Naast veel lawaai stoot zo’n tweetaktmotor extreme hoeveelheden fijn stof uit, maar ook tal van erg vervuilende deeltjes. Het is daardoor ook erg ongezond om zo’n apparaat te bedienen, omdat je constant in die vervuilende uitlaatgassen staat. Zeker in steden met een lage emissiezone (LEZ) is het in feite waanzin dat tweetakttoestellen – denk ook aan brommers – nog wel toegestaan zouden zijn.”

Pecqueur juicht daarom toe dat Vlaanderen eist dat gemeenten meer milieuvriendelijke en ook geluidsarme bladblazers, haagscharen, kettingzagen en bosmaaiers aanschaffen, bijvoorbeeld op batterijen. Met bosmaaiers wordt onder meer het onkruid op voetpaden verwijderd.

De VVSG, de belangenvereniging van steden en gemeenten, begrijpt de beslissing, en is vooral blij dat er geen onmiddellijk verbod komt, vermits het opgeteld over grote investeringen gaat. De groendienst van een gemiddelde Vlaamse gemeente heeft vandaag tientallen van deze apparaten in zijn werkplaats liggen.

De West-Vlaamse gemeente Knokke gaat nog een stap verder. Het bestuur verbiedt straks ook inwoners om deze tweetaktmachines te gebruiken, net als mensen met een tweede verblijf in de kustgemeente, “en groenaannemers die in onze gemeente tuinen komen onderhouden”, aldus schepen van Stadsonderhoud Piet De Groote. Hij gaat ervan uit dat andere gemeenten hun inwoners straks een gelijkaardig verbod opleggen. “Deze technologie is simpelweg niet meer van deze tijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt