De Wever en Francken trokken gisteravond naar Wallonië om Magnette en Di Rupo te ontmoeten

De Wever en Francken trokken gisteravond naar Wallonië om Magnette en Di Rupo te ontmoeten

De PS en N-VA zijn on speaking terms, maar de kans op slagen blijft klein. Foto: BELGA

Nu alle deelstaatregeringen gevormd zijn, herstarten PS en N-VA hun verkennende gesprekken met het oog op een federale regering. Volgens een goed ingelichte bron zakten de N-VA-kopstukken Bart De Wever en Theo Francken gisteravond zelfs af naar Wallonië om er hun PS-collega’s Paul Magnette en Elio Di Rupo te ontmoeten.

N-VA wil heel graag een bourgondische coalitie vormen, samen met PS, SP.A, Open VLD en MR dus. Dat is ook de piste die de federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) al de hele tijd volgen. Zij leveren begin volgende week hun laatste verslag af bij koning Filip. Momenteel hebben de partijen er het raden naar wie daarna het veld in zal worden gestuurd. Uiteindelijk zullen N-VA-voorzitter Bart De Wever en toekomstig PS-voorzitter Paul Magnette het voortouw moeten nemen.

Mogelijk krijgt iemand anders wel eerst nog een verkennende opdracht van de koning. De kans op slagen is hoe dan ook beperkt. Bij N-VA denken ze dat PS nu nog even de schijn hoog houdt, om dan binnen afzienbare tijd N-VA te dumpen en een paarsgroene regering te vormen. Een coalitie met PS en N-VA zou inhoudelijk een huzarenstukje zijn. Hoewel Magnette de deur nooit helemaal dichtklapt, blijft hij ook de hele tijd herhalen dat hij geen enkele overeenkomst ziet tussen de beide partijen.

Corrigeer

NIEUWS