Nina Derwael en Belgische gymnastes blijven iets onder de verwachtingen en gaan angstige uren tegemoet op WK turnen: “Afwachten”

Nina Derwael en Belgische gymnastes blijven iets onder de verwachtingen en gaan angstige uren tegemoet op WK turnen: “Afwachten”

Foto: Photo News

De Belgische turnmeisjes zijn vrijdag begonnen aan hun olympische missie. Hun grote droom is om via een plaats bij de eerste 12 van dit WK een Tokio-ticket op zak te steken. Coach Marjorie Heuls meende dat daarvoor 162 punten zouden volstaan, maar door enkele foutjes op de balk bleef België daar met een score van 161,238 net onder. Omdat er nog een peloton toplanden moet aantreden, zal het tot zaterdagavond rond 22u – als alle teams hun wedstrijd hebben afgewerkt – duren vooraleer er definitief uitsluitsel is. “Ik ben sowieso heel fier ook over wat we nu als team reeds gepresteerd hebben”, sprak Nina Derwael.

LEES OOK. Waarom 4 oktober zo cruciaal is voor het Belgische turnen: afspraak met de geschiedenis

Het was de dag der dagen voor de Belgische turnsport, deze vrijdag 4 oktober. Een goed resultaat van het Belgische vijftal zou ons een tweede opeenvolgende olympische kwalificatie bezorgen. Nina Derwael: “Gezien het belang van deze wedstrijd leefden we nog vrij rustig naar dit evenement toe. Zelfs onderweg op de bus, of tijdens de opwarming viel het nog mee. Maar als je dan tien minuten staat te wachten, voel je de stress en de goesting zo toenemen.”

België deed het meer dan behoorlijk op de eerste drie onderdelen: vloer, sprong en brug. Op de vloer maakte Jade Vansteenkiste wel een uitschuiver, maar zij herstelde zich met een uitstekende sprong. Aan de brug speelde ons land zijn voornaamste troefkaart uit. Al een jaar of twee haalt geen gymnast ter wereld betere resultaten op dit onderdeel dan Derwael, het Truiense tienerfenomeen. Hier moest zij voor de bonus zorgen die haar team richting Tokio zou moeten loodsen. Bovendien verdedigde ze haar wereldtitel. De knuffel en de glimlach van trainster Majorie Heuls verraadden het: dit was een meer dan degelijke prestatie. Maar de perfectionistische Limburgse was zelf niet helemaal tevreden. “De jongste weken op training heb ik toch veel minder slordigheden begaan. In mijn hoofd ging alles te snel. Mijn armen en benen waren slordiger dan normaal. Ik heb nog enkele dagen tijd om die oefening in de aanloop naar de finale te verbeteren. Er hing veel van af van dat moment. Als titelverdediger werd iets van mij verwacht. Maar ik verwacht zelf ook veel van mezelf. En het team had in zijn olympische missie ook een sterke prestatie nodig. Anders zouden we minstens twee punten zakken. Minsk zat alleszins niet meer in mijn hoofd. Misschien was dat goed om de hele wereld te tonen dat iedereen fouten maakt.“ Met een score van 15,141 zat ze alvast een stukje hoger dan tijdens haar kwalificaties op het WK vorig jaar.

Na zes subdivies van de twaalf staat China aan kop met 169,161 punten, voor Frankrijk (166,713), Canada (162,922), Duitsland (161,897) en België (161,238). De laatste zes subdivisies staan zaterdag op het programma. Onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en Italië komen nog in actie.

Nina Derwael en Belgische gymnastes blijven iets onder de verwachtingen en gaan angstige uren tegemoet op WK turnen: “Afwachten”
Foto: BELGA

De balk – altijd een moment vol risico – zou bepalen of de gewenste score van 162 gehaald zou worden. Derwael opende namens het Belgische kwartet met 13,200 punten. Een jaar geleden in Doha tikte ze hoger aan, terwijl Maellyse Brassart en Senna Deriks een stel hachelijke momenten kenden. “De balk is altijd een moeilijke oefening om mee te eindigen, net omdat er zoveel spanning op zit”, aldus Derwael. “Dat was echt een thriller voor iedereen, zeker met die olympische perspectieven.” Die slippertjes op de balk schaadden ons eindresultaat. België strandde op 161,238 punten, net onder de verhoopte 162 stuks. Zal dat volstaan om bij de beste twaalf te geraken, goed voor Tokio? Er wacht Team Belgium nog een onrustige nacht. “Maar ik denk dat het wel zal volstaan. Goed dat we alvast Oekraïne en Australië achter ons laten, twee van onze voornaamste concurrenten voor die bewuste twaalfde plek.”

Wat na de eerste dag van dit WK wel (quasi) vaststaat, is dat de individuele scores van Nina Derwael moeten volstaan voor een olympische kwalificatie in de allround en voor een plek in de WK-finale aan de brug. “Een finale op de balk verwacht ik niet. Hoe dan ook, pas na zaterdagavond komt de focus op mijn individuele programma te liggen. Sowieso zal mijn gsm altijd in de buurt blijven, zodat ik de scores van de andere landen kan volgen. Spannend.“

Nina Derwael en Belgische gymnastes blijven iets onder de verwachtingen en gaan angstige uren tegemoet op WK turnen: “Afwachten”
Foto: BELGA

Jade Vansteenkiste: “Moeilijk in te schatten hoe goed andere teams zijn“

“We kunnen tevreden zijn, maar of dit resultaat voldoende is? Andere teams vallen moeilijk in te schatten. We zijn vooral bezig geweest met onszelf en hebben de trainingen van de concurrenten amper bekeken. Het is alvast belangrijk dat we Australië en Oekraïne achter ons houden. Anders hadden we het nu al kunnen vergeten. Hopelijk houdt de jury dezelfde lijn aan. Voor mij was dat mijn eerste WK. Aan de grond heb ik een dom foutje gemaakt. Ik heb me iets te veel ingehouden, maar op de sprong heb ik het gelukkig goed kunnen maken. Ik heb hier alvast veel uit geleerd, zodat ik later voor moeilijkere oefeningen kan gaan. Maar na ga ik eerst ontstressen.”

Senna Deriks: “Hoe dan ook trots op onze prestatie“

“We zitten net iets onder ons beoogde puntentotaal, maar kunnen toch trots zijn op onze prestatie. Afwachten wat de rest gaat doen. We kunnen er toch niets aan veranderen. De spirit zat alleszins goed en we kregen veel steun van onze supporters. Maar wat was die balk een stressboel. Nooit had ik zoveel stress. Onze score ligt hoger dan op het WK vorig jaar, maar ook de andere landen zullen wel verbeterd zijn.“

Margaux Daveloose: “En nu hopen op het beste“

“Ik was al lang aan het uitkijken naar mijn eerste WK. Bij het opstaan vanochtend viel de stress mee, maar toen ik de zaal binnenkwam, voelde ik de zenuwlast wel stijgen. ‘Hier sta ik dan, nu moet het gebeuren.’ Het was ook belangrijk dat Nina ons moed insprak. En we kunnen ons altijd optrekken aan haar prestatie aan de brug. Voor het team is dat een belangrijk moment. Vanavond gaan we nog wat recupereren en tot rust komen. En zondag hopen op het beste. Het is vooral uitkijken naar onmiddellijke concurrenten als Spanje en Hongarije. Of ik stiekem hoop dat er van die teams wel eens iemand van de balk zal vallen? Ja en neen. Ik weet zelf goed genoeg hoe pijnlijk dat is. Je wenst niemand ongeluk toe, maar je hoopt natuurlijk zelf zo graag die Olympische Spelen te halen.”

Coach ontwerpt nieuwe glitterpakjes: “Hé, we geven licht”

Het Belgische team draafde vrijdag voor het eerst in zijn nieuwe maillots op: zwart, geel en rood van kleuren, opgesmukt met een stel pareltjes. Ontwerpster van dat nieuwe kloffie bleek coach Marjorie Heuls te zijn. Fier toonde Derwael haar kledij. “Mooi hé. We zijn heel blij met onze nieuwe pakjes. We hebben ook mee mogen kiezen. Voor de finales hebben we zelfs nog een ander ontwerp klaarliggen. In die donkere zaal gaf dat pakje nog een leuk effect. Plots merkten we dat we licht uitstraalden. ‘Hé, we geven licht.’ Ja, elk momentje van ontspanning is op zo’n moment welkom om de stress wat te temperen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.