Drie doden en miskraam door listeriabesmetting vleeswaren in Nederland, ook Aldi roept product terug in ons land

Drie doden en miskraam door listeriabesmetting vleeswaren in Nederland, ook Aldi roept product terug in ons land

Drie mensen zijn in Nederland overleden door een listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Eén vrouw kreeg er een miskraam door. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In ons land heeft Aldi zonet beslist om gebraden rosbief terug te roepen van het merk Délifin, dat geleverd werd door hetzelfde vleesbedrijf. In Nederland roept een groothandel liefst 160 verschillende producten terug.

Aldi meldde vrijdag dat het gebraden rosbief van het merk Délifin, per 100 gram verpakt, terugroept wegens de mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie. “De rosbief is afkomstig van Offerman, uit de fabriek in Aalsmeer in Nederland”, bevestigt de woordvoerder van Aldi België.

Drie doden

Donderdagavond raakte bekend dat vleeswaren in Nederland op grote schaal worden teruggeroepen omdat ze besmet kunnen zijn met de listeriabacterie, zo bericht de openbare omroep NOS. Het nieuws komt er nadat drie mensen zijn overleden ten gevolge van een besmetting, één vrouw kreeg een miskraam. In totaal raakten de afgelopen twee jaar minstens twintig mensen besmet met de bacterie via de vleeswaren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat ervan uit dat de producten afkomstig zijn van de fabriek van Offerman in Aalsmeer, in de provincie Noord-Holland, dat onderdeel vormt van de Belgische groep Ter Beke. Intussen is het aandeel van het voedingsbedrijf Ter Beke geschorst op de beurs van Brussel. Het bedrijf meldt nu dat het de financiële impact van de terugroepactie niet kan inschatten. “We staan momenteel in contact met de relevante autoriteiten en we staan volledig achter verder onderzoek. Offerman neemt daarin zelf de nodige acties en verleent haar volledige medewerking aan de bevoegde autoriteiten”, zegt het bedrijf.

Al eerder werd vermoed dat er wat mis was bij vleeswarenleverancier. Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf. “We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren”, klonk het. De toezichthouder droeg Offerman op extra maatregelen te nemen. Daar is wel degelijk gehoor aan gegeven, maar dat heeft niet genoeg geholpen. “Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiënemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect.”

Aldi grijpt in

Offerman roept nu alle voorverpakte vleeswaren terug die in zijn fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn. Die zijn onder meer bij Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie terechtgekomen. De productielocatie in Aalsmeer is één van de drie locaties van het bedrijf. Sligro, bijvoorbeeld, zou nu zo’n 160 productsoorten teruggeroepen hebben. Bij hoeveel en welke klanten dat nodig was, wil een woordvoerder niet kwijt.

Aldi heeft intussen beslist, in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), om gebraden rosbief terug te roepen, door de mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie. Volgens Aldi-woordvoerder Dieter Snoeck heeft Offerman enkel rosbief geleverd aan de supermarkt. “Het gaat om één product. Zelf hebben we nog geen klachten gehad, en er zijn geen problemen vastgesteld met het product. Maar uit voorzorg roepen we het product terug.”

Ook in Duitsland listeria

Duitsland kreeg deze week ook al te maken met een voedselschandaal rond de listeriabacterie. Daar overleden twee oudere mensen in de deelstaat Hessen na het consumeren van besmette vleeswaren. De Duitse autoriteiten sloten tijdelijk het bedrijf dat de vleeswaren had geleverd, Wilke in de gemeente Twistetal. Ook werden tientallen mensen ziek na het eten van besmette salami en een smeersel voor op brood. Alle producten van het bedrijf werden teruggeroepen, met uitzondering van geleverde conserven. Het bedrijf levert aan restaurants, grote keukens en supermarkten. Verscheidene Duitse media melden dat Wilke intussen het faillissement heeft aangevraagd.

De oorzaak van de besmetting is nog niet duidelijk. Het bedrijf werd volgens Duitse media al sinds maart door de voedselautoriteiten in de gaten gehouden nadat herhaaldelijk verontreinigingen in de producten waren aangetroffen.

Gevaarlijke bacterie

Listeriose, de ziekte die door de bacterie veroorzaakt wordt, kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen. Symptomen zijn misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie, hoofdpijn en koorts.

LEES OOK. Invriezen van préparé kan voedselinfecties voorkomen én zorgsector miljoenen uitsparen

Mensen die het bewuste gebraden rosbief in Aldi gekocht hebben, worden verzocht het niet te consumeren en het terug naar de winkel te brengen. Het product wordt terugbetaald. Voor meer informatie kunnen klanten Aldi contacteren via contact@aldi.be.

Of Offerman aan nog andere Belgische supermarkten heeft geleverd, is nog niet duidelijk. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerster.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees