Fit & Gezond

Wat doet de herfst met onze huid en ons haar?

Wat doet de herfst met onze huid en ons haar?

Foto: Shutterstock

Het vallen van het blad, met andere woorden de intrede van de herfst, wordt vaak als schuldige genoemd als het op huidprobleempjes aankomt. Maar klopt dat ook echt? Dermatoloog Thomas Maselis legt het uit.

Het wisselen van de seizoenen heeft volgens dermatoloog Thomas Maselis wel degelijk een impact op de conditie van onze huid. “Het wordt kouder en de lucht wordt droger. Koude lucht kan minder vocht vasthouden, dat is trouwens de reden waarom er mist ontstaat. Dit fenomeen heeft een duidelijke impact op mensen die van nature een droge huid hebben”, zegt de specialist. “Zij kunnen meer jeuk krijgen. En aandoeningen zoals atopisch eczeem kunnen verergeren.” Ook de leeftijd speelt een rol. “Vooral kinderen en ouderen ondervinden last. De eerste omdat ze nog onvoldoende huidsmeer aanmaken om de huid op een natuurlijke manier te hydrateren, de tweede groep omdat de productie van huidsmeer achteruit gaat.”

Lauwe douches

Het is dus normaal als je huid jeukerig aanvoelt in deze tijd van het jaar. Goed nieuws: je kunt er iets aan doen. “Water droogt de huid nog meer uit. Neem daarom korte douches en stel de temperatuur van het water niet te warm in. Ga liever voor lauwe douches. Gebruik bij voorkeur olie. Die houdt de huid gehydrateerder dan zeep. Na het douchen is het belangrijk om je lichaam goed te hydrateren met een crème. Vraag in de apotheek naar een product dat ontwikkeld is om watermoleculen vast te houden.”

Ervaar je toch veel jeuk, bijvoorbeeld als je in de zetel zit, probeer dan vooral niet te krabben. “Het kan helpen om je frisser aan te kleden. Of smeer een middel met menthol in. Dat zal de huid op jeukerige plekjes doen afkoelen en ook verzorgen.”

Help, herfstige haaruitval!

Wat doet de herfst met onze huid en ons haar?
Foto: Shutterstock

De wissel van de seizoen kan ook betekenen dat je meer haar verliest. “We beschikken over gemiddeld honderdduizend haarzakjes. Elk zakje produceert een haartje. Het groeiproces duurt achthonderd dagen, daarna komt er een rustfase va n tweehonderd dagen en op het einde van de cyclus valt het haar uit. Na twee maanden groeit er dan weer een nieuw haartje. Maar bepaalde factoren, zoals het wisselen van de seizoenen, kunnen deze cyclus beïnvloeden”, klinkt het.

Volgens Maselis verliezen mensen, net als veel dieren hun ‘zomerhaar’. “Die switch is minder uitgesproken, maar sommige mannen en vrouwen hebben er net heel veel last van. Toch is deze vorm van haaruitval is niet meteen iets om je zorgen over te maken. “Je mag gemiddeld honderd haartjes per dag verliezen. De ene keer verlies je er misschien vijfhonderd, de andere dag maar tien. Als je echter merkt dat je haar na drie maanden niet terug groeit, je lokken er in grote plukken uitvallen of je haardos er opvallend dunner uitziet, kan het raadzaam zijn om je bloed te controleren op eventuele vitaminetekorten.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees