Dit is het Beste Café van Vlaanderen: “Vroeger kon je hier ’s nachts in je bloot gat rondlopen. Nu leeft het hier weer”

135.000 stemmen. Zoveel mensen hielpen mee om hun favoriet te kronen tot Beste Café van Vlaanderen. Elke gemeente kroonde een favoriete kroeg en de vijf provinciewinnaars kregen een bezoekje van onze vierkoppige jury. Journalist Chris Snick, onze wijnkenner Alain Bloeykens, winnaars van vorig jaar - Katrien Mertens en Björn Goelen - en Gert Late Night-kokkin Annie Deleersnyder onderzochten alles met een kritisch oog. En zij beseften het: Bar Bruur uit Puurs verdient dit jaar de titel van ‘Beste Café van Vlaanderen’.

csn, mrra

KAART. Meer dan 135.000 Vlamingen stemden mee: dit is het beste café van jouw gemeente

Een paar honderd jaar lang was er ‘Afspanning De Kroon’ in Ruisbroek bij Puurs. Tot de twee broers Zino (27) en Jens (32) Meeus een jaar geleden de zaak overnamen. ‘De Kroon' werd ‘Bar Bruur’, naar de twee bruurs. Muren verdwenen, plafonds, plakkerij,... “Maar de ziel, de toog én de vloer hielden we over”, zegt Zino. Met het vernieuwde café kreeg het dorp ook een nieuwe adem. “Tot vorig jaar liep je hier ’s nachts probleemloos rond in je bloot gat. Niemand zou het gezien hebben. Nu zouden we het niet meer durven. Ruisbroek leeft opnieuw.”

© carlo coppejans

LEES OOK. Waarom werd Bar Bruur de winnaar? En hoe deden de andere cafés het: lees hier de juryrapporten

Dat ze het Beste Café van Antwerpen zouden worden, hadden ze al niet verwacht. “In november zijn we pas een jaar open. Het was dus maandenlang hard werken, opbouwen. Dan verwacht je nog niet direct zo’n bekroning”, zegt Zino. “Dat we nu ook nog het Beste Café van Vlaanderen zijn, kunnen we al helemaal niet geloven.”

Zaterdagavond is er een feestje en is iedereen er welkom vanaf 19:30 uur . Dan krijgen Zino en Jens een cheque van 1.000 euro en twee vaten bier. “Daarna volgt er nog wel eens iets groots”, zegt Zino. “Wat weten we nog niet. We hadden er eigenlijk nog niet over nagedacht wat we zouden doen bij winst om de simpele reden dat we nooit hadden durven dromen om nu al kans te maken op die titel.”

De winnaar zal op maandag 7 oktober aanwezig zijn bij Gert Late Night om de winst in stijl te kunnen vieren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Beste Café

Video

Keuze van de redactie