Belgische topskiërs zakken af naar Peer voor BK indoor

Belgische topskiërs zakken af naar Peer voor BK indoor

Vandaag in de Snow Valley: Sam Maes, topper op de reuzensalom. Foto: EPA-EFE

Met Sam Maes (reuzenslalom) en Armand Marchant (slalom) baadt de Belgische skiwereld momenteel in een nooit eerder gekende luxe. Beide toppers tekenen zaterdag present in het Limburgse Peer, waar op de indoorpiste van Snow Valley de negende editie van het BK Indoor plaatsvindt.

Het was geen evidentie om beide toppers aan de start te krijgen. Maes, op driejarige leeftijd naar Oostenrijk verhuisd, had oorspronkelijk andere plannen in zijn voorbereiding op de start van het wereldbekerseizoen, later deze maand in het Oostenrijkse Sölden. “Ik zou dit weekend normaal gezien skiën in het Zwitserse Saas Fee, maar dat gaat niet door”, klinkt het bij de tweevoudige medaillewinnaar op het recentste WK voor juniores. “Voor mij is dit de ideale gelegenheid om snel over en weer naar België te komen. De Belgisch ski community geeft mij heel veel, dit is mijn manier om iets terug te doen als voorbeeld voor de Belgische jeugd.”

Maes brak vorig jaar definitief door. De 21-jarige Antwerpenaar staat intussen op de 22ste plaats op de wereldranglijst reuzenslalom. “Tussen alleen maar oudere skiërs. Die goede ranking geeft mij ook betere startplaatsen in de wedstrijden. Maar het verschil met de skiërs achter mij is klein. Ik zal dus moeten blijven presteren om die goede ranking vast te houden. Daar ligt de uitdaging voor dit seizoen.”

Het Belgische team – met naast Maes ook Marchant, Dries Van den Broecke en Tom Verbeke – trok begin augustus al naar de andere kant van de wereld. Maes boekte er op Nieuw-Zeelandse sneeuw zijn eerste zege van het seizoen. “Het is leuk om er niet alleen voor te staan”, meldt de skiër uit Edegem. “Vooral voor Armand, na twee jaar blessureleed, was het belangrijk om meteen goed te presteren. We pushen elkaar. Iedereen wil de beste Belg zijn.”

"Bevestigen is moeilijker"

Toch zullen de meeste ogen komende winter gericht zijn op Maes. Niet alleen won hij twee keer brons op het WK voor juniores, ook bij de senioren gooide hij hoge ogen en sloot hij het WB-seizoen af met een twaalfde plaats in de werelbekermanche in het Sloveense Kranskja Gora. “De verwachtingen liggen inderdaad een pak hoger dan een jaar geleden. Toen stapte ik als het ware zonder verwachtingen het seizoen in. Ik weet dat bevestigen vaak moeilijker is. Mijn grootste doel is dan ook om mijn plaats in de topdertig vast te houden.”

Logisch, hoe lager het startnummer, hoe beter de omstandigheden. Eind deze maand begint het wereldbekercircuit voor Maes met de reuzenslalom op de gletscher in Sölden. “Het is de eerste keer dat ik er een wedstrijd ski, het is ook de eerste keer dat ik op grote hoogte ski en er zullen veel familieleden en vrienden langs de piste staan. Maar ik heb er vertrouwen in. Ik ben afgelopen zomer van mijn thuis Zell am See naar Innsbruck verhuisd. Ik woon er in een sportcentrum waar ik de nadruk heb gelegd op krachttraining, mijn grootste werkpunt.”

Maes blijft zich focussen op de reuzenslalom. “Ik doe dit jaar alle wereldbekers, ook die van het Amerikaanse Beaver Creek, begin december. Of ik naast de reuzenslalom ook de slalom ski, zal ik laten afhangen van mijn resultaten in de reuzenslalom. Om in slalom goed te zijn, moet ik nog specifieker gaan trainen.”

De in Oostenrijke opgegroeide landgenoot is ook de regerend… Oostenrijks kampioen in de reuzenslalom. Nu topvedette Marcel Hirscher er een punt achter zette, is de positie aan de top vacant. “Er is momenteel niet echt een opvolger”, aldus Maes. “Maar ik weet zeker dat er ergens wel opnieuw een Oostenrijker zal opstaan. Aan mij vragen ze niet meer om voor Oostenrijk te skiën. Ze weten dat ik mijn keuze heb gemaakt en dat respecteren ze.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.