Delhaize toont voor het eerst plannen met de Sint-Annakerk

Supermarktketen Delhaize heeft maandag voor het eerst beelden vrijgegeven waarop te zien is wat de plannen zijn met de Sint-Annakerk in Gent. De eigenaar van de kerk, de Stad Gent, gaat akkoord met de plannen. De vraag of de kerk wordt verkocht aan Delhaize, tegen enkele voorwaarden, is nog niet beantwoord. Het stadsbestuur stelde in laatste instantie voor om de kerk in erfpacht te geven voor 99 jaar, waardoor ze eigenaar blijft. De gemeenteraad zal het laattse woord krijgen, Wordt de kerk verkocht, dan biedt Delhaize 500.000 euro. In ruil moet de firma wel de miljoenen euro's restauratiekosten van het beschermde gebouw dragen. Appartementen die waren gepland naast de kerk komen er niet. Een pleintje naast de kerk dat vandaag een parking is, wordt een publieke zone.

Voor het eerst krijgen de Gentenaars in detail te zien wat Delhaize nu juist van plan is met de Sint-Annakerk. Na maanden van moeizame onderhandelingen vond het concern rond de supermarktketen vrijdag een akkoord met het stadsbestuur, dat eigenaar is van de kerk.

Maandag zijn de plannen toegelicht op een commissie van de Gentse gemeenteraad en werden simulatiebeelden vrijgegeven. De plannen zijn tot het laatste moment erg discreet behandeld omdat het gaat om een privaat investeringsproject dat in handen is van Delhaize. De Stad Gent is enkel verkoper van de kerk en geen uitvoerder van de plannen.

Eén miljoen euro subsidies

In een ontwerp voor een verkoopsovereenkomst, die nog niet is getekend maar vrijdag wel door het Gentse schepencollege is goedgekeurd, is te lezen dat Delhaize voor het kerkgebouw 500.000 euro biedt. Er is wel een opschortende voorwaarde voorzien: de verkoop gaat niet door als Delhaize minder dan één miljoen erfgoedsubsidies krijgt om het gebouw te renoveren.

Er zijn naar schatting 4 à 5 miljoen euro restauratiekosten aan het gebouw en jaarlijks zijn tussen de 100.000 en 200.000 euro onderhoudskosten nodig. Veertig tot tachtig procent van de restauratiekost kan in theorie gedekt worden met restauratiepremies vanuit het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed.

De overeenkomst kan enkel getekend worden als de gemeenteraad eind oktober of november zijn definitieve goedkeuring geeft. Er is nog niets finaal beslist. Maar het stadsbestuur zegt nu wel expliciet zich te kunnen vinden in de aangepaste plannen van Delhaize. “Wij scharen ons achter dit voorstel”, zei Sami Souguir (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling, vrijdag aan De Gentenaar. “Het voldoet grotendeels aan onze bekommernissen.”

Op een commissiezitting maandagavond verklaarde Souguir wel dat hij Delhaize alsnog heeft voorgesteld om de kerk niet te verkopen, maar ze in erfpacht te geven voor 99 jaar. Het is afwachten of de supermarktgroep daarmee akkoord gaat of niet.

Wijnbar en restaurant

Gent probeert de leegstaande, beschermde Sint-Annakerk al jaren te verkopen. Na een lange procedure was Delhaize de enige valabele kandidaat om de Sint-Annakerk te kopen.

Dit zijn de grote lijnen van het akkoord tussen de Stad Gent en Delhaize: in de kerk komen een markthal, een wijnbar en een restaurant. Een reeks appartementen naast de kerk, die gepland waren door Delhaize om inkomsten te voorzien, komen er niet. De buitenruimte naast de kerk zal een publiek stuk worden. Het voorste deel van de kerk zal toegankelijk zijn voor iedereen.

Protest

De plannen met de Sint-Annakerk beroeren de Gentenaars al sinds de start van de onderhandelingen met Delhaize in december 2018. De Stad probeert het gebouw al bijna tien jaar van de hand te doen omdat er grote restauratiekosten aan zijn en het gebouw nadien ook grote onderhoudskosten vereist. Zowat alles is beschermd aan het gebouw, tot een beuk in de tuin toe.

Verschillende kandidaten meldden zich toen de kerk in 2018 officieel te koop stond: cultuurhuizen zoals de Minard, hogescholen … Zelfs Studio 100 was even geïnteresseerd. Er waren voorstellen om in de Sint-Annakerk een zakencentrum, een co-workingplaats met seminariezaal of een culturele functie te installeren.

De Gentse bisschop Luc Van Looy had een “uitgesproken voorkeur” voor een van die laatste drie, niet voor de markthal van Delhaize. Maar de vier andere voorstellen werden principieel geweigerd door een jury, waar onder meer de Gentse stadsbouwmeester, een consulent van Onroerend Erfgoed en een prof van de KU Leuven in zit. Ze hielden niet genoeg rekening met de strenge erfgoedregels voor het beschermde monument.

De enorme middenbeuk van de Sint-Annakerk mag van Onroerend Erfgoed niet worden verbouwd om “de ervaring van het overweldigende volume” te behouden. Eén bouwlaag op de vloer kan nog net, meer niet.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio