Wie biedt 585.000 euro voor deze bouwval?

Het Blauwhuis: middeleeuwse omwalde hoeve in Nazareth. Ze is al 750 jaar in bezit van Gentse eigenaars. Nu van het OCMW. Dat wil er van af. Foto: Alexander Meeus

Gent / Nazareth -

Tot vandaag nog kan iedereen een bod uitbrengen op een middeleeuwse hoeve met 5 hectare grond vlakbij de E17 in Nazareth. Het is al de eenentwintigste hoeve in zeven jaar tijd die het Gentse OCMW van de hand doet. “Alle opbrengsten worden opnieuw geïnvesteerd in sociaal wonen, maar dan in Gent zelf.”

Het Blauwhuis is een middeleeuwse omwalde hoeve die in Nazareth staat maar al 750 jaar in bezit is van Gentse eigenaars. Een vrome vrouwelijke telg uit een rijke Gentse patriciërsfamilie schonk het al in de dertiende eeuw aan de zusters van het Bijlokehospitaal. In de late negentiende eeuw ging het over naar het Gentse OCMW, dat de hoeve sindsdien verpacht.

De hoeve ligt vlakbij de Klapstraat op de plaats waar de straat onder de autosnelweg E17 doorloopt en is al jaren onbewoond.

Veel kosten

“De hoeve staat in de inventaris waardevolle gebouwen van Onroerend Erfgoed Vlaanderen, maar is niet beschermd”, aldus burgemeester van Nazareth Danny Claeys (CD&V). “Ik ben langsgeweest op de hoeve tijdens één van de open dagen in september en merkte dat de hoeve in zeer slechte staat is. Er zijn veel kosten aan en met de locatie op honderd meter van de E17 is er ook best wat lawaaihinder. Architecturaal heeft de site wel iets, maar ik vraag me af of het OCMW Gent dit snel verkocht zal krijgen.”

De gemeente is wel vragende partij om de buurtweg op het terrein weer open te stellen en toegankelijk te maken voor wandelaars, fietsers en ruiters zodat zij via een trage weg een doorsteek hebben richting Hospicebossen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees