Na kritiek op verklaringen van Trump: “VS gaan zich niet volledig terugtrekken uit Syrië”

Na kritiek op verklaringen van Trump: “VS gaan zich niet volledig terugtrekken uit Syrië”

Foto: Photo News

De Verenigde Staten gaan zich niet volledig terugtrekken uit Syrië. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris aan de pers gezegd. Er worden momenteel zo’n 50 soldaten intern overgeplaatst naar een ander, veiliger gebied in Syrië om onheil te voorkomen. “Dit betekent geen terugtrekking uit Syrië”, luidt het. Nochtans had Trump op Twitter gezegd dat het tijd was om “onze soldaten naar huis te brengen”.

Volgens de functionaris heeft het Pentagon aan de Turken uitgelegd dat een complete invasie een “slecht idee” zou zijn en dat Ankara haar verantwoordelijkheid zal moeten opnemen in geval van een humanitaire crisis, een heropleving van ISIS of als er oorlogsmisdaden worden gepleegd.

De demarche van de Amerikaanse president Donald Trump betekent geen “groen licht” voor een afslachting van de Koerden en Washington zal Ankara economisch schade toebrengen indien Turkije de grenzen overschrijdt, klinkt het voorts. “De president heeft het heel duidelijk gemaakt dat de VS een Turkse operatie in noord-Syrië niet steunen, of er zal geen betrokkenheid zijn van Amerikaanse strijdkrachten, of steun voor gelijk welke operatie die de Turken uitvoeren.”

Volgens Aaron Stein, directeur van het Midden-Oostenprogramma en het instituut voor onderzoek naar buitenlands beleid, probeert de Amerikaanse defensie de gevolgen duidelijk te maken aan Turkije en wil het niet medeplichtig zijn aan wat Turkije van plan is.

“De VS bevinden zich niet in de positie (...) om eventuele maatregelen die Turkije neemt met betrekking tot Syrië aan te vechten”, aldus de verantwoordelijke.

Kritiek van Republikeinen

Het Witte Huis had zondagavond (lokale tijd) aangekondigd niet in de weg te zullen staan van een Turks offensief tegen de Koerdische milities in Noord-Syrië, die bondgenoten van de VS waren in de strijd tegen ISIS. De voorzitters van beide Kamers in het Amerikaanse Congres bekritiseerden de door Trump aangekondigde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het Syrische grensgebied met Turkije.

Mitch McConnell, de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, waarschuwde voor het gevaar van een “aanzienlijk conflict” tussen Ankara en de Koerdische milities bij een Amerikaanse terugtrekking. Nancy Pelosi, de Democratische woordvoerster van het Huis van Afgevaardigden, verweet Trump de Koerdische bondgenoten van de VS te “verraden”. In politieke kwesties staan McConnell en Pelosi normaal recht tegenover mekaar.

Volgens McConnell zou een “overhaaste” terugtrekking alleen Rusland, Iran en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad in de kaart spelen. “En dat zou het risico vergroten dat Islamitische Staat en andere terreurgroeperingen zich herstructureren”, aldus de partijgenoot van Trump.

Pelosi sprak over een “rechtstreekse bedreiging voor de regionale veiligheid en stabiliteit”. Volgens haar brengt de beslissing ook de “gevaarlijke” boodschap over aan Iran, Rusland en aan de bondgenoten van de VS dat Amerika “geen betrouwbare partner” meer is. Pelosi vond dat Trump zijn beslissing moet terugdraaien.

Republikeins senator Lindsey Graham, meestal loyaal aan Trump, zei op Twitter dat de beslissing om “onze Koerdische bondgenoten in de steek te laten en Syrië in handen te geven van Rusland, Iran en Turkije elke radicale islamist op steroïden zal zetten”. “Een injectie in de arm van de slechteriken. Verwoestend voor de goeden.”

Ook de prominente Republikeinse senator Ted Cruz uitte op Twitter zijn bezorgdheid: “Het zou SCHANDALIG zijn als we zomaar zouden toekijken terwijl Turkije de Koerden afslacht, wat de Turkse leider Erdogan expliciet aan president Trump zou hebben gezegd van plan te zijn. Koerden hebben jarenlang hun leven geriskeerd om aan onze zijde te vechten.”

Geconfronteerd met de massale kritiek, dreigde Trump er op Twitter mee “de economie van Turkije totaal te verwoesten en van de kaart te vegen”, als Ankara iets in Syrië doet wat hij te ver vindt gaan.

LEES OOK. Trump trekt troepen terug uit Syrië, Erdogan staat klaar om binnen te vallen: “Deze oorlog wordt een hel” (+)

Corrigeer

NIEUWS