Geens teruggefloten door Raad van State over digitalisering Justitie

Geens teruggefloten door Raad van State over digitalisering Justitie

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) Foto: FRED DEBROCK

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat zijn boekje te buiten door alle advocaten die processtukken digitaal willen indienen te verplichten een betalend systeem van de advocatenbalies te gebruiken. Dat besluit de auditeur bij de Raad van State, nadat al zeker zes procedures zijn opgestart tegen de maatregel, schrijft De Tijd dinsdag.

De overheid had een eigen gratis systeem opgericht om processtukken digitaal in te dienen, e-Deposit. Maar Geens heeft in oktober vorig jaar alle advocaten verplicht daarvoor een portaal te gebruiken dat de Orde van Vlaamse Balies ontwikkeld heeft. Nu moeten de advocaten elke keer een vergoeding betalen aan de balies als ze conclusies, processtukken en andere documenten digitaal willen indienen bij de rechtbanken, parketten en hun griffies. Wie het portaal niet wil gebruiken, heeft geen andere keuze dan alles zoals weleer op papier in te dienen.

Er zijn bij de Raad van State al zeker zes procedures opgestart tegen de maatregel. In een van die zaken heeft de auditeur bij de Raad van State Geens teruggefloten. Volgens de auditeur bepaalt de wet uitdrukkelijk dat de elektronische communicatie tussen de actoren van justitie alleen mag gebeuren via “informaticasystemen van Justitie”. Dat strookt niet met de beslissing van de minister om alle advocaten te verplichten een extern systeem, beheerd door de balies, te gebruiken.

In een reactie wijst het kabinet-Geens erop dat andere voorbeelden aantonen dat dergelijke databanken efficiënt kunnen werken. De CD&V-minister wijst bijvoorbeeld op het insolventieplatform Regsol. “Daar is de kostprijs voor de gebruiker gedaald sinds de opstart 2,5 jaar geleden. De investeringen verdienen zich terug. Eerst werd er een vergoeding van 6 euro per aangifte gevraagd, maar na verloop van tijd is dit gratis geworden. Uiteraard worden zaken mettertijd goedkoper voor de klant. Dat is de doelstelling van digitaal werken”, luidt het.

Geens wijst er ook op dat het DPA-platform meer functies heeft dan enkel e-deposit. Zo kunnen advocaten in een beweging veel meer briefwisseling sturen. “Maar we blijven hard verder werken aan een justitie waarbij digitaal gecommuniceerd kan worden. Gratis is zoiets nooit, net zoals brieven per post versturen ook niet gratis is. Wie de kost moet betalen is een afweging die men moet maken.”

Corrigeer

MEER NIEUWS