Al voor 105.000 euro aan uitwasbare luiers uitbetaald: “Goedkoper en ze lekken minder”

Al voor 105.000 euro aan uitwasbare luiers uitbetaald: “Goedkoper en ze lekken minder”

Uitwasbare luiers zijn gezonder, goedkoper en lekken minder. Foto: Lisa Van Damme

Gent -

Meer dan 1.200 Gentse gezinnen hebben sinds 2013 een subsidie gekregen voor de aankoop van uitwasbare luiers voor hun kinderen. Er is zo al meer dan 100.000 euro uitbetaald.

Elk gezin in Gent dat geen klassieke wegwerpluiers gebruikt maar de duurzamere, uitwasbare variant inschakelt, kan daarvoor een steuntje krijgen van de Stad Gent. Wie luiers koopt, wat best een investering is, kan 100 euro terugkrijgen, per kind. Daarvoor moet je wel de aankoopfactuur kunnen voorleggen.

Sinds 2013, het jaar dat de subsidies in Gent werden ingevoerd, en eind 2018 hebben 1.248 Gentse gezinnen die subsidie gekregen. Samengeteld is 105.737 euro uitgedeeld. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA) opvroeg. Er is 20.000 euro per jaar voorzien in het stadsbudget.

Goedkoper

Het gebruik van de subsidie neemt nog toe. Dit jaar hebben al 265 gezinnen de subsidie aangevraagd.

Uitwasbare luiers winnen de jongste jaren aan populariteit, zegt Catty Verlinden van De Luierhoek, een Gentse babywinkel. “De jongste twee jaar zien we het aantal gezinnen heel sterk toenemen. En het gaat niet alleen meer om een kleine ideologische groep die ecologischer wil leven. Het wordt normaal om voor de duurzamere keuze te gaan. Bovendien zijn uitwasbare luiers gezonder, goedkoper en lekken ze minder.”

Op vraag van Rysermans ging het stadsbestuur na of er al fraude is vastgesteld met de subsidies. “Er zijn geen gevallen bekend”, zegt Tine Heyse (Groen), schepen van Milieu. “Er zijn wel 29 aanvragen geweigerd omdat de aanvrager al de maximale subsidie had gekregen of geen factuur kon voorleggen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio