Tentoonstelling ‘Kamagurkistan. De grenzen van de ernst’

FOTO. Kamagurka in mudel

Vrijdagavond werd onder een overweldigende belangstelling de tentoonstelling ‘Kamagurkistan. De grenzen van de ernst’ officieel geopend in mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek. De inleiding werd verzorgd door cultuurschepen Rutger De Reu en kunsthistoricus Joost Vander Auwera. De tentoonstelling loopt nog tot 26 januari 2020. Een fotoreportage van Catherine Lamont.

Kamagurka's vlijmscherpe humor fileert het menselijk gedrag op een kafkaiaanse wijze. Via schilderijen, cartoons en sketches krijg je een menu van menselijk gedrag waarin humor, wreedheid, wellust, platitudes maar ook lukrake gedachten in een absurd sausje worden geserveerd.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar het Studio Brussel programma uit 2002 waarbij radiomaker Tomas De Soete de onwetende aangever speelde die door Kamagurka voortdurend ingelicht werd over de gang van zaken in het land ‘Kamagurkistan’, waar het ‘altijd 7.35 u is’ en ‘eigen wetten en plichten’ gelden. Kamagurkistan is Kamagurka's speeltuin gebleven. Met de ondertitel van deze tentoonstelling laat Kamagurka weten dat er ook grenzen aan de ernst zijn en dat niet elke grap een mening vertolkt.

Cartoons

Kamagurka alias Luc Zeebroek (°Nieuwpoort, 5 mei 1956), houdt van snelheid en pointes en vindt in het tekenen het ideale medium. Als tiener slaagde hij erin de hoofdredacteur Gébé van de provocatieve en satirische magazines Hara Kiri en Charlie Hebdo te ontmoeten en te overtuigen om zijn cartoons te laten publiceren. Daarna studeerde hij aan het KASK in Gent maar stopte daarmee nog voor zijn eindexamen, omdat hij als cartoonist voor Humo kon werken en er roem mee vergaarde.

Op de wereldvermaarde Frankfurter Buchmesse van 2009 omschreven ze hem als een ‘guerrillacartoonist die zich op humoristisch gebied begeeft waar geen mens zich voordien gewaagd heeft’. Met Herr Seele vormt hij sinds zijn begincarrière een legendarisch tandem waarvan televiseshows als ‘Lava’, ‘Johnnywood’, ‘Wees blij met wat je hebt’ en ‘Bob en George’ kunnen getuigen.

Kamagurka lokt ergernis, emotie of kritiek uit en wordt daarom geregeld uitgenodigd in tv-programma's.  In het tv-seizoen 2006-2007 verzorgde hij voor ‘Man bijt hond’ de rubriek ‘De grens’. Kamagurka publiceert nu elke week in verscheidene tijdschriften en kranten in o.a. Nederland, Frankrijk, UK, Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

Schilder

Weinigen weten dat hij als schilder reeds exposeerde in meer dan dertig galerijen en musea in Nederland, België en Duitsland. Vooral in Nederland waren er een hele reeks gesmaakte tentoonstellingen zoals "Tour de Trance" in het Stedelijk Museum in Amsterdam (2002), "Accidentalisme" in het Cobra Museum in Amstelveen (2009), "De Gevolgen van de Kamalmanak" in het Jan van der Togt Museum in Amstelveen (2010),  "24 hours iPad-performance" in het Stedelijk Museum van Amsterdam (2011), "KamaBades Grote We Hebben Alles Te Verliezen Show" in het Cobra Museum in Amstelveen (2014),”Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst" en de overzichtstentoonstelling in het Noord-Brabants Museum in 's-Hertogenbosch (2018)

Omkaderende activiteiten

Op vrijdagavond 29 november is er in het Leietheater ‘Kamagurka & Herr Seele - The Return of the Comeback.’ 80 jaar Kamagurka & Herr Seele!  Al veertig jaar zijn Kamagurka en Herr Seele vrienden. Het was 16 jaar geleden dat ze nog eens samen op de planken hadden qestaan. Jaren waarin ze weliswaar samenwerkten als schilders, tekenaars en schrijvers, maar niet als theatermakers. Het wordt een vrolijk en creatief weerzien op de scène, zowel voor Kamagurka en Herr Seele als voor het publiek. Kamagurka en Herr Seele staan klaar om Vlaanderen terug te veroveren!  Voor of na de voorstelling kan je met je ticket gratis de tentoonstelling in het mudel bezoeken. Mudel is die avond open van 18.30 u tot 22.30 u.

Hou Sinterklaasavond 6 december vrij in jouw agenda want dan word je getrakteerd op de Kamaloog! Het belooft een bijzondere avond te worden want de hoofdrol is weggelegd voor Kamagurka. Hij krijgt van het publiek een vraag en tekent het antwoord. Moderator van dienst is Babette Degraeve, zelf beeldend kunstenaar en geoefend speelkameraad in dit spel waar de grenzen van de Ernst worden opgezocht. Extraatje is dat deze special doorgaat in de tentoonstelling ‘Kamagurkistan’.

Praktisch

Wanneer: tentoonstelling tot 26 januari 2020. Openingsuren: dinsdag tot vrijdag 14 – 17.30 u, zaterdag en zondag 10 – 12 u en 14 – 17 u.

Waar: mudel, Museum van Deinze en de Leiestreek, L. Matthyslaan 3-5, Deinze

Toegang: €5.

Meer info op www.mudel.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio