Huiszoeking bij Belgische farmabedrijven voor verboden afspraken

Huiszoeking bij Belgische farmabedrijven voor verboden afspraken

Themabeeld Foto: BELGAIMAGE

De Belgische Mededingingsautoriteit is dinsdag binnengevallen bij bedrijven uit de farmaceutische sector. Ze worden ervan verdacht de concurrentie op de markt van biosimilaire geneesmiddelen tegen te werken.

De Mededingingsraad spreekt in een persbericht van “restricitieve mededingingspraktijken die ertoe strekken de toegang of de uitbreiding op de markt te beperken, te vertragen of te verhinderen van biosimilaire geneesmiddelen die concurreren met de bestaande geneesmiddelen”. Het is niet duidelijk bij welke bedrijven het auditoraat is binnengevallen.

Biosimilaire geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die een gelijkwaardige werking hebben als gepatenteerde biologische geneesmiddelen. Ze kunnen op de markt komen als het patent van het origineel geneesmiddel is verstreken. Het kan bijvoorbeeld gaan om insulines, behandelingen tegen de ziekte van Crohn, behandelingen in de oncologie of bijvoorbeeld behandelingen tegen reuma.

Voorkeur voor origineel

Uit onderzoek van de mededingingsautoriteiten is gebleken dat dergelijke alternatieven voor de originele geneesmiddelen “het moeilijk hebben een plaats op de markt te veroveren”, aldus Véronique Thirion, auditeur-generaal van het auditoraat. Zo zouden ziekenhuizen bijvoorbeeld een voorkeur blijven hebben voor het originele product.

Loyauteit

Bij Medaxes, de koepel van producenten van biosimilaire geneesmiddelen, stelt men de moeilijke toegang tot de markt al vele jaren aan de kaak, zegt woordvoerder Pieter Boudrez. “Het gebruik van biosimilaire geneesmiddelen ligt in België veel lager dan de ons omringende landen”. Meerdere factoren kunnen daar aan de basis van liggen. Medaxes wijst onder meer op de aanwezigheid van producenten van de originele geneesmiddelen op de Belgische markt en de “loyauteit” van artsen tegenover de originele geneesmiddelen.

De mededingingsautoriteiten hebben de indruk, aldus Thirion, dat sommige farmabedrijven restrictieve praktijken toepassen om de introductie van die biosimilaire geneesmiddelen op de markt te verhinderen. Die praktijken bestaan er bijvoorbeeld in dat de “economische keuze van ziekenhuizen wordt beperkt”, aldus Thirion.

Namen of bedragen wil men niet kwijt bij het auditoraat. “Maar in de farmasector gaat het altijd om grote bedragen”, aldus nog de auditeur-generaal.

Koepelorganisatie Medaxes wacht het onderzoek af, en juicht alvast elk initiatief toe dat de toegang tot de markt kan verbeteren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees