NBA-ster Bradley Beal looft Emma Meesseman tijdens opmerkelijke oproep voor gelijkheid: “Zij is de X-factor”

NBA-ster Bradley Beal looft Emma Meesseman tijdens opmerkelijke oproep voor gelijkheid: “Zij is de X-factor”

Vannacht kan het zover zijn: twee Belgian Cats kampioen in de WNBA. Als Emma Meesseman en Kim Mestdagh met de Washington Mystics winnen van de Connecticut Sun, dan pakken ze de titel in de beste basketbalcompetitie ter wereld. De Mystics kregen intussen al de steun van NBA-speler Bradley Beal, die ineens een oproep deed voor ‘equal pay’ voor vrouwen.

LEES OOK. Belgian Cats op weg naar de geschiedenis in de WNBA: verdient Emma Meesseman de titel van Sportvrouw van het Jaar?

De 26-jarige Beal begint binnen twee weken aan zijn achtste seizoen in de NBA, ook meteen zijn achtste bij de Washington Wizards. Hij staat bekend als een van de beste shooting guards ter wereld en scoorde vorig seizoen bijna 26 punten per wedstrijd voor zijn team.

De tweevoudige All-Star mocht bij The Player’s Tribune zijn zegje doen. Over zijn jeugd, over zijn team, over het vrouwenbasketbal én over de Mystics. “Gasten praten altijd over Michael Jordan of Kobe Bryant of LeBron James als hun helden”, aldus Beal. “Mijn eerste aanraking met basketbal? Dat was mijn mama. Ze was vrij goed. Ik leerde mijn jump shot van haar. Ze gaf advies op kleine notitieblaadjes. Overal in het huis hing ze die op. En ik bedoel: écht overal.”

Beal zegt verder dat hij opgegroeid is met het idee dat basketbal basketbal is. Bij mannen of bij vrouwen. “Game is game. Greatness is greatness”, aldus de Amerikaan. “Als je hét hebt, dan herken ik het. Toen ik in Washington terecht kwam, wist ik dat ik een Mystics-fan zou worden. We deelden dan ook nog eens de trainingsfaciliteiten en zij kwamen naar onze wedstrijden kijken. Dus ging ik naar hun matchen kijken. Ja, de Stics zijn mijn team.”

NBA-ster Bradley Beal looft Emma Meesseman tijdens opmerkelijke oproep voor gelijkheid: “Zij is de X-factor”
Meesseman en Delle Donne. Foto: AFP

Play-off Emma

Daarna somt Beal enkele speelsters op die hij beschouwd als de sterren van het team. Van Elena Delle Donne tot Natasha Cloud én Emma Meesseman. “Haar vergelijk ik graag met Kelly Olynyk (actief bij de Miami Heat, red.). Ik hoop voor beide dat ze dit als een compliment beschouwen. Grote fan van hun spel. Emma zorgt gewoon voor een impact. Ze heeft de beste fake dribble en pass in de league. Ze kan driepunters knallen en dat in hopen tegelijkertijd. Als ik een X-factor moet kiezen voor de Stics, danis het Emma. Ze is de speelster die, wanneer het nodig is, van dit geweldige team een legendarisch team maakt. En ze is in bloedvorm. Play-off Emma!!”

En dan komt de grote boodschap van Beal. “Wat ik écht wil zeggen, is dat deze vrouwen betaald moeten worden. Ze moeten behandeld worden zoals de sterren die ze zijn. In de NBA komen spelers op voor zichzelf, voor hun waarde. Ze accepteren niet langer een status quo. Maar wat soms verloren gaat, is dat er gevochten moet worden voor alle basketbalspelers. Niet enkel de mannen. Ik wil niet een van die gasten zijn die voor zichzelf opkomt… puur voor zichzelf. Ik ben een WNBA-fan omdat ik de WNBA respecteer en apprecieer. We moeten meer investeren in vrouwenbasketbal. Wij krijgen 50 procent van alle basketbalgerelateerde inkomsten van de NBA. Bij de WNBA is dat nog geen 25 procent. En het draait ook niet altijd om geld. Kijk naar het vervoer. Tijdens deze play-offs zijn de vluchten oké, maar normaal is de kwaliteit een pak minder. Dan zitten die vrouwen daar met hun lange benen. Veranderingen moeten echt zijn, ze moeten gebeuren.”

NBA-ster Bradley Beal looft Emma Meesseman tijdens opmerkelijke oproep voor gelijkheid: “Zij is de X-factor”
Beal (rechts) bij een wedstrijd van de Mystics. Foto: USA TODAY Sports
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.