Connecticut Sun forceert vijfde en beslissende wedstrijd

Nog geen WNBA-titel voor Emma Meesseman en Kim Mestdagh: Washington Mystics gaan onderuit onder de stress

Nog geen WNBA-titel voor Emma Meesseman en Kim Mestdagh: Washington Mystics gaan onderuit onder de stress

Foto: USA TODAY Sports

Nog geen WNBA-titel voor Emma Meesseman en Kim Mestdagh met Washington Mystics. De club uit de Amerikaanse hoofdstad verloor de vierde wedstrijd van de finale van de play-offs en na een thriller met 90-86 van Connecticut Sun. De vijfde en beslissende wedstrijd wordt donderdag in Washington DC betwist. De Mystics en Meesseman/Mestdagh kunnen het dus in eigen midden afmaken.

Washington Mystics miste tegen een furieus Connecticut Sun volledig de start van de partij. De Sun liep met snel basketbal dan ook snel afstand naar een 14-3 en 18-7 tussenstand uit. Het trio Shekkina Stricklen, Alyssa Thomas en Courtney Williams waren outstanding en stuwden Connecticut in het eerste kwart reeds naar een 32-17 bonus.

Emma Meesseman, gestart op de bank, had intussen haar opwachting gemaakt. Ariel Atkins dropte enkele bommen en met ook korven van Elena Delle Donne en Aerial Powers volgde er een bescheiden remonte van de Mystics: 42-31. Emma Meesseman kwam echter snel in foutenlast en ook Ariel Atkins, Elena Delle Donne en Natasha Cloud incasseerden in de eerste helft een tweede fout. Connecticut Sun bleef tevens schitterend afwerken. Met onder meer 14 op 14 vrijworpen ging het van 48-34 naar een 56-40 bonus halfweg.

Washington Mystics kwam echter scherp uit de kleedkamer en pakte onmiddellijk met een 1-16 “run” uit: 57-56. Connecticut, dat pas na vijf minuten een eerste field-goal lukte in het derde schuifje, reageerde met een 7-0 (66-58) en leek orde op zaken te stellen.

Emma Meesseman staat op

Nog geen WNBA-titel voor Emma Meesseman en Kim Mestdagh: Washington Mystics gaan onderuit onder de stress
Jonquel Jones verdedigt een worp van Emma Meesseman. Foto: AFP

Emma Meesseman wilde echter niet wijken. De Belgian Cat scoorde 6 punten in het derde kwart en zette ook een belangrijk blockshot. Aerial Powers zorgde na drie schuifjes wel voor een 68-68 tussenstand.

Bij 68-70 kwam Washington voor het eerst sinds 2-3 aan de leiding. “Wat is het hier spannend,” liet Belgian Cat Ann Wauters vanuit het Mohegan Sun Arena (8.500 toeschouwers) horen. Emma Meesseman dropte een driepunter (72-77) maar Connecticut Sun reageerde in een zinderende partij naar 77-77 met nog 3 minuten en 48 seconden op de wedstrijdklok. Een nagelbijter was een feit! Alyssa Thomas dropte een bom (84-81) maar een knappe Emma Meesseman reageerde alert en zorgde met een driepunter, haar twaalfde punt in de tweede helft, voor 84-84. Met nog 18 seconden lukte JasmineThomas twee vrijworpen en had Connecticut Sun een 89-86 bonusje op zak. In de slotseconden kon Washington Mystics niet meer reageren en was de winst voor Connecticut een feit.

Emma Meesseman tekende in 23 minuten voor 12 punten, 5 rebounds, 1 assist en 3 blockshots. Kim Mestdagh kwam niet in actie.

“Hoe hard we het ook proberen te ontkennen: die stress is er”

Meesseman verbeet achteraf de ontgoocheling: “Natuurlijk is er ontgoocheling maar we zijn ook klaar om die beslissende wedstrijd te spelen”, reageerde ze bij de VRT. “Onze eerste helft was niet goed: we hebben hun in de match laten komen. We wisten nochtans dat ze erg fysisch zouden zijn. In de tweede helft kwamen we nog wel terug maar dat vroeg net iets te veel energie om vol te houden. Wat jammer is. Maar we weten nu dat we in de finale 40 minuten ons basket moeten spelen.”

Zelf moest ze niet lang zoeken naar een verklaring voor die slechte start: “Hoe hard we het ook proberen te ontkennen: die stress is er waarschijnlijk wel. Door de media, de fans,... In Connecticut zijn is ook geen cadeau: je zit constant binnen in een casino. Je probeert wel daar van weg te blijven maar eenmaal dat het moment daar is, komt die stress toch naar boven. Je probeert dat nog wat weg te duwen maar we moeten die nervositeit nu juist omarmen en gebruiken om energie uit te halen. Donderdag moeten we er vanaf minuut één vol energie tegenaan. Go to war, zoals ze hier zeggen. We gaan klaar zijn.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.