Mensensmokkelaar riskeert celstraf en monsterboete: “Ze sloegen in paniek, het waren folterpraktijken”

Mensensmokkelaar riskeert celstraf en monsterboete: “Ze sloegen in paniek, het waren folterpraktijken”

De smokkelbende maakte onder meer gebruik van de snelwegparking in Jabbeke. Foto: blg

Jabbeke / Veurne -

Een Albanees riskeert zes jaar cel en een geldboete van 896.000 euro voor de smokkel van 112 transmigranten via snelwegparking in Jabbeke en Veurne. Slachtoffers betaalden 13.000 pond (14.500 euro) voor een zitje in de stuurcabine van een vrachtwagen.

De zaak is een uitloper van het mensensmokkeldossier rond Alket Dauti, een Albanees die eerder dit jaar acht jaar cel kreeg voor de smokkel van minstens negentig transmigranten naar Groot-Brittannië.

Op basis van telefonieonderzoek startte het parket een nieuw onderzoek naar Albanezen Ervin M. (41), Arlind R. (29) en Blerdar S. (39). Op 18 december volgden op zes plaatsen huiszoekingen en werden de drie mannen opgepakt. Ook Libanees Firas K. (46) werd in de boeien geslagen. Hij zou zijn woning ter beschikking gesteld hebben als tijdelijke verblijfplaats voor transmigranten.

Net als de Dauti-clan werkten de mannen met ‘gegarandeerde transporten’, waarbij de vrachtwagenchauffeurs aan de smokkel meewerkten. Voor een zitje in hun stuurcabine telden de slachtoffers 13.000 pond neer.

“Folterpraktijken”

De transmigranten werden vanuit het voormalige Formule 1-hotel in Gent gesmokkeld via snelwegparkings in onder meer Jabbeke en Veurne. Van daaruit ging het richting Noord-Frankrijk, waar ze zich aan de oversteek naar Groot-Brittannië waagden.

Volgens de procureur werden de slachtoffers soms aan mensonterende omstandigheden blootgesteld. Zo werden in de avond van 17 op 18 oktober vorig jaar drie transmigranten een hele nacht en een dag in een vrachtwagen opgesloten. “De slachtoffers sloegen in paniek en moesten hun gevoeg doen in de vrachtwagen. De smokkelaars kwamen hen pas ’s avonds bevrijden. Op telefoontaps was zelfs sprake van folterpraktijken”, zegt de procureur.

Volgens het parket smokkelde de bende in een klein jaar tijd 112 slachtoffers. “Alleen in november staakte ze tijdelijk haar activiteiten omdat de brandstofprijzen in Frankrijk toen de pan uit swingden”, zegt de procureur.

Ervin M. riskeert zes jaar cel en een geldboete van 896.000 euro. Arlind R. riskeert vier jaar cel. De twee anderen twee jaar. De verdediging drong aan op mildere straffen. “De beslissingen werden genomen door de leider in het Verenigd Koninkrijk”, zei Sven Mary, de advocaat van Ervin M.

“Mijn cliënt was wel degelijk begaan met het lot van de slachtoffers. De taps bewijzen dit.”

De zaak wordt op 23 oktober verdergezet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees