Watteeuw: “Onderzoeken of fietsers bij werken op trottoir mogen rijden”

Watteeuw: “Onderzoeken of fietsers bij werken op trottoir mogen rijden”

Tijdens werken onlangs in de Jakobijnenstraat negeerden fietsers deze zomer volop het verbodsbord. Foto: fvv

Gent -

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit (Groen) in Gent, laat onderzoeken of het een goed idee is om fietsers toe te laten op het trottoir te rijden aan bepaalde werven. De Gentse Fietsersbond pleitte daar eerder al voor.

“Wij pleiten er al lang voor dat stapvoets fietsen moet kunnen op het trot­toir. Dat is vaak beter dan van die domme bordjes met ‘fiet­sers afstappen’. Met de fiets aan de hand neem je meer ruim­te in. Stapvoets fietsen op het trottoir moet kunnen, als fietsers hun gezond verstand gebruiken.”

Dat zei de Gentse Fietsersbond deze zomer, toen werd aangekaart dat fietsers aan werven in de binnenstad zonder pardon over de voetpaden reden, in plaats van de aangeduide omleiding te volgen of af te stappen.

Watteeuw: “Onderzoeken of fietsers bij werken op trottoir mogen rijden”
Foto: fvv

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw is het idee genegen en laat onderzoeken of het mogelijk is. Dat gaf hij maandag aan in de commissie Mobiliteit van de gemeenteraad. “Bij bepaalde omleidingen, waar de omleiding gevaarlijker is dan het gedeeld gebruik van het brede trottoir, kan het misschien. We onderzoeken het momenteel. Maar we zullen altijd de veiligheid van alle weggebruikers vrijwaren.”

Mentaliteitsprobleem

Watteeuw kreeg opmerkingen voor de voeten geworpen over asociaal fietsgedrag. Bij werven waar fietsers omgeleid worden, zijn steevast honderden fietsers te zien die de omleiding negeren en over het trottoir rijden. “Mag niet en het is gevaarlijk voor de voetgangers”, zei Open VLD’er Christophe Peeters.

Er is een mentaliteitsprobleem, erkent Watteeuw. “Het is irritant en niet gerechtvaardigd dat een deel van de fietsers de verkeersregels niet naleeft. Er is een mentaliteitsprobleem. Maar dat beperkt zich niet tot fietsers. Veel automobilisten rijden door omleidingen om toch maar eens te proberen. Ook voetgangers halen soms gevaarlijke truuken uit.”

“Maar we moeten onze prioriteiten bewaken”, zegt Watteeuw. “Vorig jaar vielen in het verkeer in Gent drie doden, telkens door een botsing met een auto. Er is nog niemand dood gefietst in Gent. We hebben gezien vorig weekend dat het wel kan gebeuren, dus we moeten daar niet blind voor zijn. Maar van de 107 zwaargewonden die vorig jaar vielen was 45 procent een fietser.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio