800.000 euro uitgedeeld om auto’s te slopen, fietsen te kopen of openbaar vervoer te nemen

800.000 euro uitgedeeld om auto’s te slopen, fietsen te kopen of openbaar vervoer te nemen

Foto: DVH

Gent -

Op twee jaar tijd heeft het Gentse stadsbestuur voor 790.000 euro aan subsidies verdeeld om de Gentenaars te overtuigen de auto in te ruilen voor een alternatief vervoersmiddel. Dat blijkt uit cijfers die Veli Yüksel (Open VLD) heeft opgevraagd.

Meer dan de helft van het bedrag (466.000 euro) is verdeeld aan Gentenaars die voor de start van de lage-emissiezone in januari 2020 hun oude wagen wegdeden en hebben laten slopen. Als je in de binnenstad woont, kan je voor een benzinewagen 750 euro terugkrijgen als ‘slooppremie’, voor een diesel 1.000 euro.

Er is nog meer dan een half miljoen euro over uit het budget voor slooppremies, geeft Tine Heyse, schepen van Milieu (Groen), aan. “In totaal is er een budget van 1,25 miljoen euro voorzien specifiek voor het toekennen van slooppremies.”

“De subsidie werd zeer regelmatig aangevraagd en past volledig binnen de strategische mobiliteitsvisie van Stad Gent. Het helpt de barrière te verlagen om de overstap te maken naar een duurzamere en schonere mobiliteit en vormt een extra stimulans om de beslissing te maken.”

Nummerplaat inleveren

De rest van de subsidies (323.000 euro) zijn verdeeld aan Gentenaars die een auto wegdeden en een nummerplaat inruilden voor bijvoorbeeld een elektrische fiets of een abonnement op De Lijn. Daarvoor kan je tot 500 euro per gezin krijgen.

171 Gentenaars kochten daarmee al een elektrische fiets, 105 een abonnement op de bus en 41 een elektrische bakfiets. Sinds deze maand kan elke Gentenaar ook geld krijgen voor de aankoop van een gewone fiets, zolang hij of zij een nummerplaat inlevert en dus een wagen wegdoet. De subsidies blijven beschikbaar minstens tot eind 2020, zegt Heyse.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio