Drugskoerier die crashte na wilde achtervolging riskeert vier jaar cel: “Uw huis leek wel een drugssupermarkt”

Drugskoerier die crashte na wilde achtervolging riskeert vier jaar cel: “Uw huis leek wel een drugssupermarkt”

Na een achtervolging crashte de Jabbekenaar op 25 juni tegen de gevel van een huis in Roksem. Foto: tlg

Oudenburg / Jabbeke -

Een 44-jarige Jabbekenaar riskeert vier jaar cel wegens drugstrafiek. De man crashte afgelopen zomer in Roksem met zijn wagen tegen een gevel na een wilde achtervolging. “Uw huis leek wel een drugssupermarkt”, sneerde de rechter.

De politie verdacht Mario L. (44) al enige tijd van drugstrafiek toen ze op 25 juni besliste om tussenbeide te komen. Agenten reden zijn Audi klem in de Dorpsstraat in Jabbeke, maar L. gaf zich niet gewonnen en scheurde weg richting Roksem. Al na enkele kilometers kwam een einde aan de wilde achtervolging toen L. in de Brugsesteenweg uit de bocht vloog en tegen de gevel van een woning crashte. De wagen was total loss, maar zowel L. als zijn vriendin bleef ongedeerd.

Er volgden twee huiszoekingen, waarbij ruim 850 xtc-pillen, bijna twee kilogram speed, tweehonderd gram cocaïne en kleinere hoeveelheden cannabis, hasj en heroïne werden aangetroffen. Een deel van de drugs zat in zijn brievenbus.

“Uw huis leek wel een drugssupermarkt”, sneerde de strafrechter donderdag in de Brugse rechtbank. De procureur vroeg vier jaar effectieve celstraf voor L., die op 26 april vorig jaar al eens 37 maanden cel kreeg voor gelijkaardige feiten. Hij werd toen schuldig bevonden aan vier ritten waarbij hij in totaal vier kilogram cocaïne vanuit Nederland naar enkele zware jongens in Roeselare bracht. Het openbaar ministerie vroeg bovendien de verbeurdverklaring van ruim 35.000 euro.

Pedalen kwijt na echtscheiding

“Mijn cliënt raakte na zijn echtscheiding in 2016 de pedalen kwijt en kwam in contact met mensen uit het drugsmilieu”, pleitte advocaat ­Franky Baert. “Uit geldnood liet hij zich inschakelen als koerier. Hij kreeg 500 euro per rit, maar na zijn eerste proces kapte hij daarmee. Tot zijn opdrachtgevers plots 15.000 euro van hem eisten en zijn familie bedreigden. Hij is toen opnieuw drugs beginnen transporteren. De drugs werden telkens in zijn brievenbus gedropt en af en toe mocht hij iets voor zichzelf houden. Een echte dealer was hij niet.”

Opmerkelijk: de werkgever van L. eist een schadevergoeding. “Hij kreeg na zijn eerste veroordeling een tweede kans op zijn werk. Toen bleek dat hij die verkwanselde, leverde dat imagoschade op ten aanzien van de andere werknemers”, aldus de advocaat van de werkgever.

De uitspraak volgt op 14 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees