VRT moet meer besparen dan gedacht. 250 banen bedreigd, zegt vakbond

VRT moet meer besparen dan gedacht. 250 banen bedreigd, zegt vakbond

Foto: BELGAIMAGE

De VRT moet meer besparen dan aanvankelijk gedacht. Volgens vakbond ACOD staan er 250 jobs op de helling. Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) denkt dat de openbare omroep de besparingen in eerste instantie met natuurlijke afvloeiingen kan opvangen.

De VRT-top richtte zich vrijdagochtend in een interne communicatie aan het personeel. “We zijn erg geschrokken van wat we gelezen hebben over de besparing die de VRT opgelegd krijgt en begrijpen dat de onrust hierover binnen de VRT en de mediasector groot is”, schrijft ceo Paul Lembrechts. “Volgens de begrotingscijfers gaat het om 2,4 miljoen euro in 2020, jaarlijks oplopend tot 12 miljoen euro in 2024. Maar er is meer: door onder meer de niet-indexering van de dotatie en de vergrijzingskosten loopt de totale besparing op tot meer dan 40 miljoen euro in 2024.”

Lembrechts zat naar eigen zeggen al een eerste keer samen met de nieuwe mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). “Onze prioriteit is nu het budget voor 2020, want de eerste besparing laat zich al binnenkort voelen. Om dat op te vangen en onze werking op peil te houden, hebben we een plan klaar”, schrijft hij.

VRT moet meer besparen dan gedacht. 250 banen bedreigd, zegt vakbond
Minister Benjamin Dalle Foto: Photo News

Natuurlijke afvloeiingen

Benjamin Dalle (CD&V), de nieuwe Vlaamse minister van Media, denkt dat de VRT de besparingen in eerste instantie met natuurlijke afvloeiingen kan opvangen. Dat zegt hij in een korte reactie na de ministerraad.

”Het is duidelijk dat er ook bij de VRT een efficiëntie-oefening moet doorgevoerd worden”, reageert Benjamin Dalle na de ministerraad. “Maar we kijken in eerste instantie naar pensionering en wie we op die manier niet kunnen vervangen.”

In een schriftelijke reactie achteraf zegt hij het cijfer van 40 miljoen euro niet te kunnen bevestigen. “Het gaat hier om een interne berekening van de VRT zelf. De komende weken en maanden wordt in het licht van de begrotingsopmaak en de voorbereiding van de nieuwe beheersovereenkomst het budgettair kader verder verfijnd. De interne cijfers van de VRT worden in dialoog uitgeklaard alsook de manier waarop de inspanningen moeten gerealiseerd worden.”

Dalle zegt de bezorgdheid van de directie en de medewerkers van de VRT te begrijpen. Volgens insiders heerst er vrijdag een begrafenisstemming bij de openbare omroep.

ACOD: “ondergrens is bereikt”

Volgens vakbond ACOD staan er 250 jobs op de helling. De directie geeft zelf het signaal dat er genoeg bespaard is. “We zijn al twaalf jaar aan het besparen. Jaar na jaar werden we efficiënter en flexibeler. De ondergrens is bereikt”, luidt het aan de Reyerslaan.

“Sommigen willen van de VRT een staatsomroep maken.” Dat zegt vakbond ACOD in reactie op de aangekondigde besparingen bij de openbare omroep. De vakbond hield vrijdagvoormiddag een protestactie voor het gebouw waar de ministerraad plaatsvond, onder meer tegen het traject dat de VRT moet doorlopen.

SP.A: “VRT kortwieken”

“Ik zie sinds 2014 een duidelijke intentie van de vorige en huidige regering om de VRT te kortwieken tot een kleine, irrelevante zender.” Dat zegt Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A) in een reactie op de besparingen bij de openbare omroep.

Nog eens 40 miljoen besparen, bovenop de buitensporige besparingen sinds 2014, dreigt de rol van de omroep als aanjager voor een kwalitatief medialandschap uit te hollen, reageert Katia Segers. “Daar zal de Vlaamse kijker, luisteraar en mediagebruiker de dupe van worden. Er zal immers minstens in het aanbod moeten gesneden worden.”

Segers vraagt zich zelfs af of de VRT drastische maatregelen zoals het opheffen van bijvoorbeeld Canvas zal moeten nemen. “Deze besparingen zijn er echt te veel aan, vooral omdat we uit Europees vergelijkend onderzoek weten dat de VRT in vergelijking met andere Europese publieke omroepen een van de beste leerlingen is wat betreft prijs, kwaliteit en aanbod.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees