Amper 300 Gentenaars geven duidelijkheid over orgaandonatie: “Te weinig”

Amper 300 Gentenaars geven duidelijkheid over orgaandonatie: “Te weinig”

Foto: Stad Gent

Gent -

Dit jaar hebben nog maar 308 Gentenaars aangegeven wat er moet gebeuren met hun organen na hun overlijden. Nu je – sinds vrijdag – dat ook via internet kan aangeven, roept de Stad de Gentenaars op hun voorkeur aan te geven.

“Ik had het zelf ook niet geregistreerd, maar nu ga ik het wel doen. Het duurt maar een paar minuten.” Mieke Van Hecke (CD&V), schepen van Burgerzaken, stelde vrijdag een nieuwe website voor waarop elke Gentenaar kan aangeven of hij of zij na de dood organen wil doneren, of net niet.

“Daar zijn dikwijls heel zware discussies over tussen de nabestaanden. Die kan je vermijden door zelf je keuze te registreren”, zegt Van Hecke. “Dan moeten uw nabestaanden die verscheurende keuze niet meer maken. Maar de registratie gebeurt nu nog te weinig.”

De voorbije jaren lieten slechts enkele honderden Gentenaars hun keuze registreren, tonen cijfers van de Stad. Maar sinds vrijdag moet dat niet meer op papier, wat toch een inspanning was. Nu kan het via een website en de smartphone-app Its Me. “Dat verlaagt de drempel. Een keuze kan nadien uiteraard ook nog aangepast worden”, zegt Van Hecke.

De laatste vier jaar lieten 2.445 Gentenaars hun keuze registreren. De Stad hoopt dat via stad.gent/orgaandonatie een pak meer mensen dit zullen doorgeven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio