Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

DEZE MAAND GETEST PLEZANT OUDER WORDEN

PLEZANTSTE GEMEENTE

Het Nieuwsblad gaat dit jaar op zoek naar de Plezantste Gemeente van Vlaanderen. In verschillende afleveringen leggen we de 300 gemeenten op de rooster. Voor deze aflevering gaan we na waar het plezant ouder worden is. In welke stad of gemeente dartelen de ouderen van dagen als jonge veulens door de straten? En waar kan je maar beter snel verhuizen als de herfst van het leven daar is? We nemen ook de grootste stad uit de regio onder de loep en spraken met enkele opmerkelijke senioren uit de regio.

Frans Meulemans organiseert ook de KWB-reizen naar het buitenland.

Frans Meulemans en echtgenote Mariette Van Lindt zijn echte ‘trekkers’

“Die inzet voor het verenigingsleven en de gemeenschap houdt ons jong”

Grimbergen

-

Zonder ‘trekkers’ is een vereniging niets. Je heb mensen nodig die zich als vrijwilliger inzetten voor de vereniging en de gemeenschap. Zo iemand is Frans Meulemans (76), die nog Senior van het Jaar was in Grimbergen en onder meer actief is bij KWB.

ZO GINGEN WE TE WERK DUUR, MAAR DEGELIJK

Heel, heel bezige bijen: zo kan je Frans Meulemans (76) en zijn echtgenote Mariette Van Lindt (78) omschrijven. Waar ze de tijd en energie vandaan halen om zich zo in te zetten voor de gemeenschap, is een raadsel. Bij KWB Grimbergen was Frans meer dan 20 jaar voorzitter, maar vandaag is hij als bestuurslid nog altijd heel actief.

“Ik organiseer elke zondagvoormiddag de fietstocht voor de KWB. We gaan met een twintigtal fietsers dan 35 tot 40 kilometer in de streek fietsen en ik stippel het parcours uit. Daarnaast organiseer ik ook de traditionele 11 november-wandeling in het Zoniënwoud. Die wandeling ga ik eerst telkens met mijn echtgenote verkennen. En we maken elke keer een andere lus.”

Liever geven dan nemen

Dat is nog maar het begin. Frans is ook de man die het gezinsweekend van KWB en de culturele reis naar het buitenland organiseert (onder meer naar Rhodos en Kroatië), hij maakt deel uit van het bestuur van de petanqueclub en is ook in de weer als vrijwilliger voor de schoolkinderen.

Frans Meulemans en echtgenote Mariette Van Lindt Zeer actieve senioren in Grimbergen We helpen waar we kunnen

“Samen met een groep van vijf tot zes vrijwilligers van KWB begeleiden we de kinderen van de school Prinsenhof op uitstappen naar het zwembad, het cultuurcentrum of het Atomium”, zegt Frans. “Kinderen helpen, houdt ons ook jong.”

Liever geven dan nemen, zo luidt het motto van deze actieve senioren. “Zo ben ik ook de goedheilige man tijdens de Sintronde bij de KWB-kinderen”, zegt de actieve senior nog. “En we geven met KWB ook verkeersles in de school. We helpen waar we kunnen. Ik zit ook in de groep van een vijftiental herstellers van het Repair-café en herstel mee elektrische apparaten die stuk zijn.”

Ziekenbezoek

Maar het sociaal engagement van Frans en zijn echtgenote Mariette gaat nog verder. Ze helpen ook mensen die het moeilijk hebben. “Ik ben al jaren actief in de parochie, waar ik de gebedsdienst voorga in de Abdijkerk”, vertelt Frans. “Er zijn bijna honderd begrafenissen in Grimbergen-centrum, en nog eens tachtig in de andere parochies in Grimbergen. Daarvoor zijn helpende handen nodig. Ik voer rouwgesprekken met de familie van de overledenen en samen met hen bereid ik de viering voor. We kiezen de muziek en zo meer.”

jhp

Echtgenote Mariette is dan weer actief bij KVLV, waar ze helpt met de administratie, maar ook vormingen en activiteiten opzet. “En ik bezoek elke maand een vijftal zieken voor Samana”, zegt Mariette. “Gelukkig zijn we met zo’n twintig leden en neemt iedereen een wijk voor zijn rekening. Zo kunnen we tachtig zieken of alleenstaanden bezoeken.”

Jongere generatie

Of ze nog een gaatje in hun agenda hebben? “Het is wat puzzelen, want we zijn inderdaad vaak bezet. Eén keer per maand verdelen Mariette en ikzelf ook de pakketten van Oxfam Wereldwinkel in Strombeek aan de klanten. Mariette helpt dan bij het inladen”, besluit Meulemans.

Of we nog iets vergeten zijn? Oh ja: Frans en Mariette waren ook de trekkers van de wijkbarbecue in de straat. Dat hebben ze tien jaar lang gedaan, maar vier jaar geleden gaven ze de fakkel door aan de jongere generatie in de wijk.

Je kan nu eenmaal niet álles blijven doen.

ZO GINGEN WE TE WERK

Elke stad of gemeente kreeg een score op 10. Zes van die punten werden verdeeld op basis van een checklist die onze correspondenten invulden in elke Vlaamse stad of gemeente. Het aantal wooneenheden in de woonzorgcentra per 1.000 65-plussers en de gemiddelde dagprijs van een eenpersoonskamer in die woonzorgcentra (cijfers uit mei 2018 van het Agentschap Zorg & Gezondheid) resulteerden nog eens in twee punten. De laatste twee punten werden uitgedeeld door de resultaten te analyseren van een tevredenheidsenquête rond ouderenvoorzieningen in opdracht van de Vlaamse regering uit 2017 en een bevraging naar het aantal activiteiten voor ouderen uit datzelfde jaar.

DUUR, MAAR DEGELIJK

 

Ouder worden is een feest in de Brusselse Noordrand. Bijna 7 van de 10 bewoners op leeftijd geven aan hun gading te vinden in de dagelijkse activiteiten die in de verschillende steden en gemeenten plaatsvinden. Een kaartje leggen in de kaartclub, een tocht maken met de elektrische fiets, acrogym in het zwembad of de bus op voor één van de talloze uitstappen met Okra of S-Plus: neen, het zwarte gat ligt zeker níét in onze regio. Maar plezant ouder worden, betekent ook waardig ouder worden. Zo lang als mogelijk zelfstandig van het leven kunnen genieten. Als dat kan in de eigen woning, als dat moet in een serviceflat of woonzorgcentrum. Daarin kunnen gemeentebesturen een zeer actieve, ondersteunende rol spelen en is ook de aanwezigheid van ruime en betaalbare woonzorgcentra op het grondgebied van de gemeente van belang. De regio rond Brussel laat eerder bescheiden scores optekenen. Echte uitschieters zijn er niet, positief noch negatief. Vilvoorde voert de rangschikking aan, al heeft de stad maar weinig marge op een compact peloton. Londerzeel, Zaventem, Meise en Asse zijn de dichtste achtervolgers. Machelen en Wemmel hinken wat achterop wanneer het op cultuur en vrije tijd voor de senior aankomt, maar ze maken veel goed door hun gemeentelijke ondersteuning voor de ouderen. Eén constante in de regio: de gemiddelde dagprijs van een kamer in het rusthuis ligt bijna overal hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Opwijk vormt met Heydeveld en De Oase dé uitzondering in de rand rond Brussel.

Twee gemeenten uit de regio halen de helft van de punten niet. Kraainem laat vooral punten liggen in de tevredenheidsenquête rond ouderenvoorzieningen, hekkensluiter Wezembeek-Oppem moet het onder meer zonder Seniorenloket en mindermobielencentrale stellen. (wel)

Het beste van Enkel voor abonnees