Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

DEZE MAAND GETEST PLEZANT OUDER WORDEN

PLEZANTSTE GEMEENTE

Het Nieuwsblad gaat dit jaar op zoek naar de Plezantste Gemeente van Vlaanderen. In verschillende afleveringen leggen we de 300 gemeenten op de rooster. Voor deze aflevering gaan we na waar het plezant ouder worden is. In welke stad of gemeente dartelen de ouderen van dagen als jonge veulens door de straten? En waar kan je maar beter snel verhuizen als de herfst van het leven daar is? We nemen ook de grootste stad uit de regio onder de loep en spraken met enkele opmerkelijke senioren uit de regio.

Rafaël (97) is de oudste bewoner van Triamant en levert een belangrijke bijdrage aan het moppenboek voor de comedyavond met Margriet Hermans.

Triamant zet uniek woonproject op poten in voormalig klooster

Jong en oud woont samen in Aunove

Sint-Maria-Oudenhove

-

Wie Triamant Aunove binnenwandelt, kan het woonproject niet meteen in een hokje plaatsen. Dit is immers geen doordeweeks woonzorgcentrum. Jong en oud, mensen met of zonder een zorgbehoefte: ze vinden er allemaal een thuis.

ZO GINGEN WE TE WERK NAZARETH PAKT DE KOP

Aunove in Zottegem. Beeld: Pieter De Valkenaere - Het Nieuwsblad

Toen Triamant neerstreek in Sint-Maria-Oudenhove waren er best wat vragen bij de omwonenden. De kloostersite die Triamant had uitgekozen was immers beeldbepalend voor het kleine dorp. Nu, drie jaar later, is het woonproject zonder twijfel een nieuwe trots in de buurt. Toeval is dat niet, want interactie met de omgeving is een van de paradepaardjes van Triamant. “Het is een speerpunt van ons blue zone concept”, zegt leefcoach Charlotte Brys. “De natuurlijke blue zones zijn vijf gebieden op aarde waar mensen opvallend lang en gelukkig leven. Ze bevinden zich in Okinawa (Japan), Costa Rica, Sardinië, Californië en Icaria (Griekenland). Wetenschappers gingen op zoek naar de reden waarom de inwoners er zo vitaal ouder worden. Ze vonden zeven gemeenschappelijke kenmerken: gezonde voeding, actieve beweging, intellectuele stimulatie, voldoende slaap en stressvrije momenten, een doel in het leven, zingeving en hechte sociale banden. Levensstijl blijkt essentieel.”

Moppenboek

Triamant - dat ook woonprojecten in Ronse, Geluwe en Velm heeft - integreert die zeven pijlers in zijn werking. De klassieke randanimatie van een traditioneel woonzorgcentrum vind je hier niet. “We activeren en sensibiliseren onze bewoners. Dat klinkt hoogdravend, maar we doen dat op een heel laagdrempelige manier. Zo werken enkele bewoners nu bijvoorbeeld aan een boek met hun beste moppen naar aanleiding van onze comedy avond met Margriet Hermans. Hieraan koppelen we dan weer een lezing over geestelijke gezondheidszorg, die onderstreept hoe belangrijk lachen is. Zo bouwen we stap voor stap gezondheidsbewustzijn op.”

Maar wat als mensen toch graag bingo willen? “Dat kan perfect, die vraag is trouwens al gesteld”, zegt Brys. “Ons besluit was: werk zo’n namiddag samen uit. Initiatief nemen, organiseren, samen nadenken,... het houdt je brein en lichaam actief. Die aanpak werkt, tot ieders voldoening.”

Generatiemix

Charlotte Brys Wooncoach Triamant Aunove We activeren en sensibiliseren onze bewoners

Mensen van buitenaf maken mee de buurt. Inwoners uit Sint-Maria-Oudenhove en naburige dorpen komen naar de brasserie en de bar. “Dagelijks zien we hier ook schoolkinderen,” zegt Brys. “De school is hiernaast. De ouders mogen een van onze terreinen als parking gebruiken en regelmatig blijven ze plakken. Zeker voor onze oudere bewoners zijn die bezoekjes hemels. De oudste bewoner is 97, de jongste amper 20. De mix van generaties zorgt voor bijzondere vriendschappen.”

Dario (20) is de jongste bewoner en voelt zich er helemaal thuis.

ZO GINGEN WE TE WERK

Elke stad of gemeente kreeg een score op 10. Zes van die punten werden verdeeld op basis van een checklist die onze correspondenten invulden in elke Vlaamse stad of gemeente. Het aantal wooneenheden in de woonzorgcentra per 1.000 65-plussers en de gemiddelde dagprijs van een eenpersoonskamer in die woonzorgcentra (cijfers uit mei 2018 van het Agentschap Zorg & Gezondheid) resulteerden nog eens in twee punten. De laatste twee punten werden uitgedeeld door de resultaten te analyseren van een tevredenheidsenquête rond ouderenvoorzieningen in opdracht van de Vlaamse regering uit 2017 en een bevraging naar het aantal activiteiten voor ouderen uit datzelfde jaar.

NAZARETH PAKT DE KOP

 

Ouder worden is een feest in de Vlaamse Ardennen. Driekwart van de bewoners op leeftijd geeft aan zijn of haar gading te vinden in de dagdagelijkse activiteiten die in de verschillende steden en gemeenten voorhanden zijn. Kaartje leggen in de kaartclub, een tocht maken met de elektrische fiets, aquagym in het zwembad of de bus op voor een van de talloze uitstappen met Okra of S-Plus: neen, het zwarte gat ligt zeker níét in de Vlaamse Ardennen. Maar plezant ouder worden betekent ook waardig ouder worden. Zo lang als mogelijk zelfstandig van het leven kunnen genieten. Als dat kan in de eigen woning, als dat moet in een serviceflat of woonzorgcentrum. Daarin kunnen gemeentebesturen een zeer actieve, ondersteunende rol spelen en is ook de aanwezigheid van ruime en betaalbare woonzorgcentra op het grondgebied van de gemeente van belang.

Wisselende rapporten in de regio, met achteraan ook enkele onvoldoendes. Hekkensluiter Horebeke heeft onder meer geen eigen mindermobielencentrale, Destelbergen beschikt niet over een gemeentelijke dienst die warme maaltijden aan huis levert of een Seniorenloket. De gemeente Zwalm haalt met de hakken over de sloot de helft, maar scoort slecht in de tevredenheidsenquête rond ouderenvoorzieningen. Helemaal vooraan klopt Nazareth erg nipt Brakel dankzij betere waarderingscijfers van haar oudere inwoners. De gemeente Laarne pakt nog net het brons voor de aanstormende steden Oudenaarde en Zottegem. (wel)

Het beste van Enkel voor abonnees