Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

DEZE MAAND GETEST PLEZANT OUDER WORDEN

PLEZANTSTE GEMEENTE

Het Nieuwsblad gaat dit jaar op zoek naar de Plezantste Gemeente van Vlaanderen. In verschillende afleveringen leggen we de 300 gemeenten op de rooster. Voor deze aflevering gaan we na waar het plezant ouder worden is. In welke stad of gemeente dartelen de ouderen van dagen als jonge veulens door de straten? En waar kan je maar beter snel verhuizen als de herfst van het leven daar is? We nemen ook de grootste stad uit de regio onder de loep en spraken met enkele opmerkelijke senioren uit de regio.

Voor de seniorenzangers is het koor dé manier om het hoofd leeg te maken. lds

Kooropleiding zo populair dat senioren zich allemaal tweede keer inschrijven

“Als je zingt, vergeet je op slag je problemen, ook de pijntjes aan de rug en andere kwaaltjes”

Aalst

-

In Aalst volgt een twintigtal senioren een kooropleiding. Behoorlijk spannend, want binnenkort mogen ze optreden op het Seniorenfeest en op het shoppingevent Aalst Twinkelt. “Als je hier bent, vergeet je de eenzaamheid en problemen.”

ZO GINGEN WE TE WERK WICHELEN KLOPT DENDERMONDE EN AALST IN SPANNENDE SPRINT

Zingende senioren in Aalst - Beeld: Leen De smedt.Leen De Smedt - Het Nieuwsblad

Getater en gelach weerklinkt uit de studio op verdieping -1 van cultuurcentrum De Werf, waar de koorles bijna gaat beginnen. Een bont genootschap van senioren blaast er wekelijks verzamelen. Het initiatief van de stad Aalst was vorig jaar zo’n weergaloos succes dat alle zangers zijn teruggekeerd. Myriam De Mey (69), die alleenstaand is en drie jaar geleden van Relegem naar Aalst verhuisde, is een van de leden. “Ik heb me hier meteen aangesloten bij een seniorengroep”, vertelt ze. “In De Werf zong er eens een Amerikaans seniorenkoor met mensen van ouder dan tachtig die het podium bestegen met rollators en rolstoelen. Maar toen de muziek begon te spelen, ontplofte het. Magisch.

Stress loslaten

Myriam heeft zich met veel plezier opnieuw ingeschreven voor de kooropleiding. “Je hebt soms zeer in je knie, pijn in je rug... maar als je naar hier komt, vergeet je die kwaaltjes op slag. Het is een geneesmiddel zonder dat je pilletjes slikt.”

Jan Verleysen (62) is een enkeling die nog werkt. Hij leidt een team op de dienst Financiën van de stad Aalst. “De koorles is in de namiddag, dus ik neem daarvoor vrij of werk ’s avonds later door”, zegt hij. “Ik zing graag maar ik ben alleenstaand, dan heb je geen klankbord. In groep leer je ook beter zingen. Hier en op het toneel kan ik de stress van het werk ook wat loslaten, temeer omdat wij van negen personeelsleden naar vijf teruggevallen zijn.”

Plezante bedoening

Myriam De Mey (69) “Zingen is het beste medicijn”

Isolde Geerinck (69) is ook lid van het koor. Zij staat bekend als voorvechtster van verantwoord rijgedrag nadat ze twee familieleden op een tragische manier verloor. “Als ik hier ben, dan gaat mijn hoofd helemaal leeg”, vertelt ze. “Dan is het concentreren op de vreugde van muziek maken. Ik zing van jongs af aan en zocht lang naar het juiste koor dat een beetje ontspanning geeft. Hier heerst vrijheid en uitbundigheid, ook ons lichaam beweegt mee.”

Ria Van Hove (55) is de jongste deelneemster. “Ik moest vervroegd stoppen als kleuterjuf”, zegt ze. “Als je jong bent en je zit thuis, is het net of je nergens bijhoort: te jong voor seniorenactiviteiten, te oud om mee te kunnen met de yoga. Hier doet dat er niet toe, het positieve verbindt ons, iedereen is blij en opgewekt. Ik denk dat er veel eenzame mensen van mijn leeftijd zijn die de stap niet durven zetten.”

De cursus wordt georganiseerd door de dienst Senioren in samenwerking met De Werf, die daarvoor de vzw Smart to Sing in de arm nam. “Oudere mensen zijn minder bezig met wat anderen van hen gaan denken: hier heerst een no nonsense mentaliteit en daar hou ik van”, aldus Krista De Kinder van Smart to Sing. “Ze doen hun best en ze willen het ook goed doen. Het is hier altijd een plezante bedoening.”

ZO GINGEN WE TE WERK

Elke stad of gemeente kreeg een score op 10. Zes van die punten werden verdeeld op basis van een checklist die onze correspondenten invulden in elke Vlaamse stad of gemeente. Het aantal wooneenheden in de woonzorgcentra per 1.000 65-plussers en de gemiddelde dagprijs van een eenpersoonskamer in die woonzorgcentra (cijfers uit mei 2018 van het Agentschap Zorg & Gezondheid) resulteerden nog eens in twee punten. De laatste twee punten werden uitgedeeld door de resultaten te analyseren van een tevredenheidsenquête rond ouderenvoorzieningen in opdracht van de Vlaamse regering uit 2017 en een bevraging naar het aantal activiteiten voor ouderen uit datzelfde jaar.

WICHELEN KLOPT DENDERMONDE EN AALST IN SPANNENDE SPRINT

 

Ouder worden is een feest in de Denderstreek. Bijna zeven van de tien bewoners op leeftijd geven aan hun gading te vinden in de dagelijkse activiteiten die in de steden en gemeenten voorhanden zijn. Kaartje leggen in de kaartclub, een tocht maken met de elektrische fiets, aquagym in het zwembad of de bus op voor een van de talloze uitstappen met Okra of S-Plus: neen, het zwarte gat ligt zeker níét in onze regio.

Maar plezant ouder worden betekent ook waardig ouder worden. Zo lang mogelijk zelfstandig van het leven kunnen genieten. Als dat kan in de eigen woning, als dat moet in een serviceflat of woonzorgcentrum. Daarin kunnen gemeentebesturen een zeer actieve, ondersteunende rol spelen en is ook de aanwezigheid van ruime en betaalbare woonzorgcentra op het grondgebied van de gemeente van belang. De gemeenten van de Denderstreek scoren gemiddeld tot goed. Koploper is Wichelen, dat het in een nek-aan-nekrace haalt van Aalst en Dendermonde. De gemiddelde dagprijs en het aantal kamers in de rusthuizen trekken de kopvleesfretters over de streep. De stad Aalst moet dus tevreden zijn met het brons. Hoge punten wat ondersteuning en vrijetijdsbesteding betreft, een net wat mindere score in de tevredenheidsenquête van de Vlaamse overheid. Achteraan het compacte peloton vinden we Sint-Lievens-Houtem en Haaltert terug. Die laatste gemeente laat vooral punten liggen door het ontbreken van een Seniorenloket en een gemeentelijke dienst die warme maaltijden aan huis levert. De hekkensluiter van de Denderstreek haalt zo net niet de helft van de punten. (wel)

Het beste van Enkel voor abonnees