Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”

Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”

Deze week toonde Delhaize voor het eerst wat ze van plan is met de Sint-Annakerk: een markthal met standjes in de kerk en een restaurant achteraan. Foto: Delhaize

Gent -

Het lot van de Sint-Annakerk blijft onduidelijk: wordt het veelbesproken kerkgebouw nu verkocht aan Delhaize of houdt de Stad Gent het in eigen handen? Vorige week sprak het Gentse stadsbestuur haar voorkeur uit, nu Delhaize nog.

Afgelopen week stelde de Delhaize-groep onder massale belangstelling voor wat ze van plan is met de Sint-Annakerk. De supermarktketen wil een moderne markthal opzetten in de kerk, een restaurant achteraan in het gebouw en een wijnbar aan het orgel.

Het stadsbestuur ging akkoord met de plannen, nadat geplande appartementen naast de kerk werden geschrapt en duidelijke afspraken werden gemaakt over het publiek openstellen van het kerkgebouw en een terrein naast de kerk.

Delhaize engageert zich ook om de buitenkant van het gebouw te restaureren en de binnenkant in stand te houden, zoals Erfgoed Vlaanderen het wil. De voorkant van het kerkgebouw zou open zijn voor het publiek, het orgel zou bespeelbaar zijn als de winkel gesloten is en naast de kerk zou een gebouwtje komen waar de buurt activiteiten kan organiseren.

Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”
Foto: Delhaize
Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”
Foto: Delhaize

Tussen 27 en 99 jaar

Over één zaak zijn de twee partijen, de Stad Gent en de groep rond Delhaize, het echter nog niet eens: of de kerk verkocht wordt aan Delhaize, of in erfpacht gegeven. Dat laatste betekent dat de kerk en de grond waarop ze staat in eigendom blijft van de Stad Gent, maar dat Delhaize er voor een vastgelegde periode (normaal gezien kan dat alles tussen 27 en 99 jaar zijn) gebruik van kan maken.

Delhaize wil het kerkgebouw kopen en biedt er 500.00 euro voor, blijkt uit documenten die deze week op straat belandden. In ruil voor minstens één miljoen euro subsidies vanuit Vlaanderen zal de groep dan de geschatte 5 miljoen euro voor de renovatie op zich nemen, plus de instandhoudingskosten.

De documenten waren een onderdeel van de discrete onderhandelingen tussen Delhaize en het stadsbestuur, maar werden door een administratieve fout binnen de administratie van de Stad toegankelijk gemaakt voor leden van de Gentse gemeenteraad.

Symbolisch geladen

Het Gentse stadsbestuur overwoog lange tijd om akkoord te gaan met een verkoop. Maar vorige week, in de laatste fase van de onderhandelingen, werd toch beslist om een erfpacht toch opnieuw op tafel te leggen. Zo zou de Stad de kerk in eigen handen houden, een symbolisch geladen beslissing.

Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”
Foto: Delhaize

Maar of Delhaize een erfpacht ziet zitten, gekoppeld aan zware investeringen in het gebouw, is nog afwachten. Een vertegenwoordiger van Delhaize verklaarde daarover maandagavond in een zitting binnen de gemeenteraad: “De deur is niet dicht, maar geef ons tijd om dit verder te bekijken.”

Woordvoerder Roel De Kelver zegt vrijdag: “De twee opties liggen nog op tafel. We zullen zien wat er uit de onderhandelingen komt.” Meer commentaar wordt voorlopig niet gegeven.

Sami Souguir (Open VLD), als schepen van Stadsontwikkeling beheerder van het dossier, houdt het ook kort: “We hebben vorige week vrijdag onze voorkeur voor een erfpacht duidelijk gemaakt aan de mensen van Delhaize. We wachten op reactie.”

De bedoeling is om in de gemeenteraad van oktober of november een beslissing over de Sint-Annakerk te laten stemmen. Pas daarna kan een eventuele verkoop of erfpacht officieel gemaakt worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio